Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Dolj – Secţia pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale organizează, joi, un moment “Dolju-n bucate”, la Căminul Cultural Poiana Mare, în cadrul evenimentului “Tradiţii şi obiceiuri de Ispas”, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Evenimentul este organizat de Liceul Teoretic “George St. Marincu” Poiana Mare, în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Ştefan Milcu” şi Şcoala Gimnazială “Constantin Gerotă” Calafat, cu Palatul Copiilor Craiova – Structura Calafat, Liceul Teoretic “Gheorghe Vasilichi” din comuna Cetate şi Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Dolj – Secţia pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.
Activitatea “Tradiţii şi obiceiuri de Ispas” de la Poiana Mare este cuprinsă în parteneriatul educaţional “Istoria Naţională prin valori culturale şi tradiţii româneşti” prin care se doreşte schimbul de informaţii între generaţii, apropierea copiilor şi tinerilor de bogăţia moştenirii culturale şi spirituale a comunităţilor din care fac parte.
“Ansamblurile folclorice ale localităţilor reprezentate în proiect vor aduce cântecul şi jocul popular în programul evenimentului, alături de bucatele pregătite de părinţi, de bunici, de cadre didactice. Sărbătoarea Înălţării Domnului Isus Hristos la 40 de zile de la Înviere este ziua în care în biserici se fac slujbe de pomenire a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei şi se aduc flori la monumentele ridicate în amintirea lor. Sunt pomeniţi toţi cei dragi plecaţi la cele veşnice şi se împart pomeni cu pâine caldă, ouă roşii, colivă, ceapă verde şi brânză. Tot joi, la Ispas, cum este cunoscută popular sărbătoarea, rudarii împlinesc obiceiul numit Gurban, la care participă întreaga familie care săvârşeşte acest ritual pentru însănătoşirea unuia dintre membrii săi sau pentru sănătatea tuturor”, informează Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Dolj.