Toxiinfecțiile alimentare cauzate în România de cele mai răspândite bacterii de pe continentul european, Campylobacter și Salmonella: peste 2.400 de cazuri înregistrate în 2023, semnificativ mai multe decât în anul anterior – raport EFSA ( II )

salmonella, romania, toxiinfectii alimentare, carne de pui foto Pexels.com/@ThisisEngeneering
  • Toxiinfecțiile alimentare provocate în România de bacteriile Campylobacter și Salmonella și raportate în anul 2023 au fost în număr de 2.427. Cazurile raportate au fost mai numeroase decât în 2022, când au fost înregistrate 1.535 de cazuri.

După ce am prezentat într-un articol precedent situația toxiinfecțiilor alimentare provocate în România de bacterii din genul Campylobacter, voi arăta în acest articol situația toxiinfecțiilor alimentare cauzate de bacterii din genul Salmonella, potrivit informațiilor din raportul EFSA aferent anului 2023, publicat în decembrie 2024.

Salmoneloza în România 

1.388 de îmbolnăviri provocate de bacterii din genul Salmonella au fost raportate în anul 2023, în România. Numărul este mai mare decât în 2022, când au fost înregistrate 1.110 cazuri. O creștere procentuală de 37,43%.

În 2021, numărul de cazuri a fost de 518; în 2020: 408; în 2019: 1.383.

Precizez: acestea sunt cazurile raportate, înregistrate în documentele medicale. Numărul real al îmbolnăvirilor poate fi mai mare decât cel din statistici.

Rata îmbolnăvirilor, calculată la 100.000 de locuitori, este însă una din cele mai mici la nivel european: 7,3

Cele mai mari rate se mențin în Slovacia ( 73,7 / 3.999 de cazuri ) și în Cehia ( 69,1 / 7.482 de cazuri ).

Cel mai mare număr de îmbolnăviri a fost înregistrat în Franța: 11.848, cu o rată de 17,4. Germania a raportat 10.599 cazuri, cu o rată de 12,6.

La nivelul Uniunii Europene ( 27 de state ) au fost raportate 77.486 cazuri, rata fiind de 18 cazuri la 100.000 de locuitori.

Numărul toxiinfecțiilor cu Salmonella raportate în UE în 2022 a fost 65.478, rata 15,4; în 2021: 62.161 cazuri, rata 15,8; în 2020: 52.690 cazuri, rata 13,7. În 2019, an pre pandemic, numărul îmbolnăvirilor provocate de Salmonella și raportate la nivel instituțional a fost 78.189, rata 20,4. 

Salmonella în alimente 

La nivelul UE au fost prelevate 29.707 de probe unice oficiale în etapa de distribuție ( retail ), din 15 state membre, și 10.313 probe în etapa de producție ( producție primară, procesare ), tot din 15 state membre.

Comparativ cu 2022, procentul de probe contaminate cu Salmonella în etapa de distribuție a rămas stabil (2,3 % atât în 2022, cât și în 2023), în timp ce procentul probelor contaminate prelevate din zona de producție a scăzut ușor (2,5% în 2023 și 3,4% în 2022).

„Carnea proaspătă de pasăre” a fost cel mai contaminat produs (9,0 % din probe în etapa de distribuție și 4,8 % în etapa de producție și procesare ).

„Produsele din carne obținute din carne de pasăre destinate a fi consumate gătite” au ocupat locul al doilea (8,1% la distribuție și 6,9% la producție), urmată de categoria „carne separată mecanic (CSM)” colectată la distribuție (7,1%) și „carne tocată și preparate din carne de pasăre destinate a fi consumate gătite” (6,6% la distribuție și 5,7% la producție). Aceste categorii sunt definite ca non-RTE ( non – Ready To Eat / nu sunt gata pentru a fi consumate ). 

Procentaje notabile de probe contaminate cu Salmonella au fost, de asemenea, observate la „produse din ouă” (3,6% la distribuție), „carne tocată și preparate din carne destinate a fi consumate crude” (2,6% la distribuție) și «semințe germinate» (2,1% la distribuție), toate acestea din urmă fiind produse alimentare RTE ( Ready To Eat ). 

Ce și cât a testat România

Carnea de porc

Autoritățile sanitare veterinare românești au prelevat, în cadrul programului de control oficial, 1.821 de probe de carne de porc din abatoare, înainte de refrigerarea cărnii. Au fost depistate 2 probe contaminate cu Salmonella, 0,11%.

Operatorii economici au prelevat în cadrul programului de autocontrol 5.103 probe. Nicio probă nu a fost depistată cu Salmonella. 

Carnea de pui după sacrificare

Autoritățile sanitare veterinare au prelevat din abatoare 667 probe de carne de pui ( piele de la gâtul puilor, imediat după răcire ): 58 de probe ( 8,7% ) au reieșit contaminate cu Salmonella. 

Operatorii economici au prelevat 4.401 probe, din care 40 ( 0,91% ) au fost contaminate.

Carnea de curcan

Autoritățile de control nu au prelevat probe.

Operatorii economici au prelevat 521 de probe, 0 probe contaminate.

Carnea de bovine

1.393 probe, autoritățile, 2.843 probe, operatorii economici. 0 probe contaminate.

Efectivele de găini pentru reproducție

Autoritățile au prelevat 512 probe, din care 12 au fost contaminate ( 2,3% ). 

Efectivele de găini ouătoare

898 probe, 32 de probe contaminate ( 6,3%). Din acestea 2 probe au fost de Salmonella Enteritidis și 4 de Salmonella Typhimurium. Restul probelor a fost contaminate cu alte specii de Salmonella. 

Pui de carne înainte de sacrificare

14.930 de probe prelevate, 231 probe contaminate ( 1,5% ). 15 cu Salmonella Enteritidis, 2 cu Salmonella Typhimurium.

Pentru ultimele trei categorii, prelevarea probelor a fost făcută numai de autorități, în cadrul programului de control oficial, cerut de regulamentele europene.

Salmoneloza este în România și Uniunea Europeană a doua cea mai răspândită boală din categoria toxiinfecțiilor alimentare cauzate de bacterii, după campylobacterioză. 

Printre cauzele îmbolnăvirilor se numără: consumul de alimente sau apă contaminate cu Salmonella, contactul cu animalele purtătoare (păsări, rozătoare), igiena deficitară (lipsa spălării mâinilor).

Simptomele apar, de obicei, după 6 – 72 de ore după consumul alimentelor contaminate. Simptomele includ: diaree (uneori severă), dureri abdominale, greață și vărsături, febră ușoară, frisoane și dureri musculare.

Citește și Toxiinfecțiile alimentare cauzate în România de cele mai răspândite bacterii de pe continentul european, Campylobacter și Salmonella: peste 2.400 de cazuri înregistrate în 2023, semnificativ mai multe decât în anul anterior – raport EFSA ( I )

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *