Leușteanul este originar din Iran și Afganistan, dar este cultivat și în regiunile temperate din întreaga lume. În antichitate, grecii și romanii apreciau destul de mult leușteanul, ca aliment, condiment și medicament. Dincolo de încărcătura sa aromatică plăcută, leușteanul poate avea, printre altele, proprietăți diuretice și antimicrobiene, potrivit verywellhealth.com. În plus, există și ipoteza că leușteanul poate ajuta la reglarea ciclului menstrual.
În ce zone geografice se folosește leușteanul?
Leușteanul (numele științific: Levisticum Officinale) face parte din familiile pătrunjelului, morcovului și țelinei. Este cultivat pe scară largă în Europa și este folosit, cel mai des, în bucătăriile din Balcani și sudul Europei, Germania, Anglia și în câteva țări din Europa de Est. Arată ca o țelină subțire, de culoare verde închis, cu frunze verzi închise care seamănă cu o combinație între frunzele de țelină și frunzele mari de pătrunjel.
Cum să folosești leușteanul
Leușteanul se potrivește minunat cu o mare varietate de alimente. Se folosesc în mod obișnuit frunzele: în salate, supe și orice feluri de mâncare ce conține carne de porc, păsări sau pește cu arome puternice. Dar cu grijă, pentru că leușteanul este puternic aromat. Așadar, ideal ar fi să începi cu doar una sau două frunze tocate într-un fel de mâncare. Mai multe pot deveni prea mult, mai ales dacă nu l-ai folosit niciodată până acum.
Încearcă leușteanul în ciorba de perișoare
Semințele de leuștean sunt foarte interesante. Arată și au un gust foarte asemănător cu ce cumpărăm din magazin, etichetat ca fiind „semințe de țelină.” Și, de fapt, ceea ce numim semințe de țelină sunt adesea semințe de leuștean sau semințe de țelină sălbatică. Se folosesc, toate, în manieră similară. De asemenea, atât semințele, cât și frunzele pot fi adăugate la lichidul de murat.
Dar de la planta de leuștean sunt pot fi folosite și tulpinile și rădăcinile, exact ca orice alte rădăcinoase.
Leuștean proaspăt versus leuștean uscat
De regulă nu există leuștean uscat în comerț, dar el este folosit în multe bucătării și, spre deosebire de pătrunjelul uscat, păstrează o aromă puternică. Așadar, dacă îl cultivi, usucă-l și încearcă să-l usuci chiar tu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Înlocuitori pentru leuștean
Deși nimic nu îți va da exact aceeași aromă ca leușteanul, o combinație de țelină, pătrunjel și semințe de țelină (poate cu puțină coajă de lămâie) se va apropia de aroma dorită. Poți încerca și un pic de țelină rădăcină (altă legumă rădăcinoasă subutilizată) pentru a obține acea aromă intensă de țelină.
Nu e nevoie de mult efort pentru a-l cultiva în propria grădină, în cazul fericit în care ea există. Este o plantă perenă și crește viguros, an de an, din aceeași rădăcină. Are nevoie de îngrijire minimă dar iubește zonele fără soare direct.
