Un focar de febră aftoasă a fost confirmat în Brandenburg, Germania, la un efectiv de bivoli de apă din Märkisch-Oderland. Boala, extrem de contagioasă, afectează bovinele, porcinele și alte animale cu copite despicate, precum caprele și oile. Deși caii nu sunt vulnerabili, iar infecțiile la oameni sunt rare, autoritățile au luat măsuri drastice pentru a limita răspândirea virusului.
Animale sacrificate din motive de prevenție
După confirmarea focarului, au fost sacrificate mai multe animale dintr-o fermă de contact din localitatea Schöneiche, în districtul Oder-Spree. Potrivit autorităților, ferma achiziționase fân de la exploatația inițial afectată. „Drept urmare, a trebuit emis și ordinul de sacrificare acolo, deoarece răspândirea trebuie limitată. Nu știm dacă fânul avea, într-adevăr, virusul în el“, a declarat Hanka Mittelstädt, noul ministru al agriculturii din Brandenburg. Deși la această fermă nu s-a confirmat prezența virusului, au fost sacrificate 55 de capre și oi, precum și trei bovine, informează publicația Agrarheute.
În prezent, nu există un cerc de carantină în jurul fermei din Schöneiche. „Se vor recolta probe“, a confirmat o purtătoare de cuvânt a districtului Oder-Spree.
Reacții internaționale: interdicții de import
Focarul din Germania a determinat reacții imediate pe plan internațional. Olanda a impus un embargo asupra transportului de viței din Germania, după ce s-a raportat că 3.600 de viței din Brandenburg au ajuns în 125 de ferme olandeze. În plus, Ministerul Agriculturii din Olanda a interzis accesul vizitatorilor în fermele afectate pentru a preveni răspândirea bolii.
Coreea de Sud a interzis importurile de carne de porc din Germania și a dispus testarea produselor importate după 27 decembrie. „În prezent, aproximativ 360 de tone de carne de porc din Germania sunt supuse unui control în carantină”, a precizat Ministerul sud-coreean al Agriculturii.
În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, luni seara, primele măsuri după depistarea focarului de febră aftoasă, în apropiere de Berlin, în Germania. „S-a intensificat supravegherea transporturilor de animale (bovine, porcine, ovine și caprine) din comerțul intracomunitar, inclusiv prin analiza posibilității suspendării acestora”, a transmis ANSVSA.
Vaccinarea, o soluție cu implicații comerciale
Deși vaccinurile împotriva febrei aftoase sunt disponibile în Germania, utilizarea lor ar putea afecta comerțul internațional. „Acesta este un pas important în lupta împotriva acestei boli care afectează animalele“, a declarat Cem Özdemir, ministrul federal al agriculturii. Vaccinarea fusese interzisă în Uniunea Europeană după 1991, când virusul a fost eradicat pe continent. Totuși, în caz de epidemie, legislația europeană permite vaccinarea de urgență în anumite condiții.
Impact asupra expoziției „Grüne Woche”
În contextul focarului, expoziția „Grüne Woche” din Berlin, una dintre cele mai mari târguri de agricultură din Europa, a anunțat modificări ale programului. „În consultare cu Autoritatea Veterinară, nu vom avea animale cu copite despicate la fața locului“, a declarat Lars Jaeger, directorul târgului. Astfel, bovinele, caprele și alte animale cu copite despicate nu vor mai fi expuse, însă organizatorii vor prezenta alte specii domestice.
Deși Berlinul nu a înregistrat cazuri de febră aftoasă, toate districtele orașului au emis reglementări ce interzic temporar transportul animalelor cu copite despicate pentru a preveni o posibilă răspândire.