Fulgii de ovăz la micul dejun rămân mereu una dintre primele opțiuni sănătoase, dar ca să nu ne plictisim repetând mereu aceleași combinații, iată o altă posibilitate mai puțin luată în calcul. Dacă lăsăm peste noapte fulgii cu apă, când ne trezim dimineața, cu un mixer vertical putem obține în mai puțin de un minut o compoziție din care putem face în tigaie o tortilla perfectă. Se coace în tigaie precum o clătită dar are consistența decisă a unei tortillas.
O putem combina cu orice la micul dejun sau o putem folosi chiar pe post de pâine, mai plină de gust și mai interesantă. O asociere reușită la început de toamnă este cu puțin humus de sezon: năut și dovleac la un loc. Dacă avem ceva dovleac copt în cuptor de zilele trecute, e ca și preparat. Dacă nu, putem coace rapid la microunde atât cât ne trebuie la moment.
Ingrediente pentru 2 tortillas de fulgi de ovăz
100 g fulgi de ovăz
200 g apă la temperatura camerei
2 g de sare
Se amestecă de seara, iar dimineața cu un simplu blender sau mixer vertical pregătim rapid compoziția. Durează un minut.
Din ea ies două torillas de mărime medie, două porții de mic dejun.
Se unge o tigaie antiaderentă cu foarte puțin ulei și se toarnă jumătate din compoziție.
Se coace la flacără mică timp de circa 2 minute, câte 1 minut pe fiecare latură.
Ingrediente pentru humus cu dovleac
200 g năut din conservă
200 g dovleac copt, chiar la moment, la microunde
25 g tahina (1 lingură)
1 lingură suc de lămâie
1-2 linguri ulei, ideal de măsline
foarte puțin usturoi, cât să dea o notă de fond
sare, piper
Cu același mixer vertical, sau blender, se mărunțesc bine toate ingredientele la un loc, până obținem o cremă de consistență uniformă. Nu trebuie să rămână bucăți întregi.
Combinația de tortillas de ovăz cu humus cu dovleac se mai poate completa cu o parte proteică, ou sau brânză sau iaurt, dar și cu verdețuri sau legume: roșii, castraveți, ardei, rucola, salată verde etc. Dar și cu câteva nuci sau migdale.