Timiş: Brunch cu ciorbă de leurdă, mâncare de urzici şi prăjituri de casă

Sursa foto: Pickpik Sursa foto: Pickpik

Promovarea turistică a judeţelor Timiş şi Arad, de către Asociaţia My Banat, îşi diversifică programul estival din acest an, aducând în satele în care se desfăşoară manifestările, ca noutate, teatru şi lecturi pentru copii, dar şi plimbări cu maşini de epocă, pe lângă gastronomia locală, transmite Agerpres.

„Evenimentele de cultură gastronomică au scopul de a promova resursele locale şi patrimoniul rural folosind gastronomia locală ca mijloc de atragere a publicului spre sate. Ele creează alternative economice pentru locuitorii lor, pentru meşteşugarii şi micii producători prin producţia de artizanat sau alimente, iar rezultatele se regăsesc ulterior în dezvoltarea turismului în regiune şi aprecierea valorii resurselor locale. Turismul gastronomic este în prezent una dintre cele mai dinamice ramuri ale acestui domeniu şi aduce satelor din Banat şansa de revitalizare şi dezvoltare”, arată, miercuri, preşedinta Asociaţiei My Banat, Delia Barbu, într-un comunicat.

Primul brunch va fi sâmbătă (5 aprilie) la Denta, cu ciorbă de leurdă. Fermierii locali găzduiţi de Ovidiu Marcovici vor pregăti feluri de mâncare de post şi nu numai. Ciorbă de leurdă, mâncare de urzici şi desert cu prăjituri de casă sunt câteva dintre promisiunile evenimentului care începe la ora 11,00 şi va oferi celor prezenţi ocazia să ducă şi acasă produse tradiţionale locale de la târgul de producători amenajat în cadrul brunch-ului.

Pe 10 mai, va fi un brunch cu biţigla pe dolmă (cu bicicleta, pe deal), la Secusigiu, în judeţul Arad, în curtea casei De la Măicuţa. Oaspeţii vor mânca jintiţă de oaie şi cornuri cu mac şi chimen, după care urmează plimbări în Lunca Mureşului, la cules de soc sau plimbări cu biţigla pe dolmă. Cei care vor să se bucure de soare şi de pacea din sat, au posibilitatea să deschidă o cutie cu poveşti în curtea casei “De La Măicuţa”, gazdă fiind Daniela Fălcuşan.

Urmează brunch şi plimbări cu maşini de epocă la Casa Ferch din Deta, pe 24 mai. Va fi un eveniment pe pături, pe iarba din grădină, cu rindsroulade pregătită de gazdele Margit şi Roman Renner. Pe parcursul zilei, turiştii pot afla istoria şi poveştile oraşului ghidaţi, într-o maşină de epocă.

Brunch şi teatru la „Trandafiri de Curtea” va încheia turul, pe 14 iunie, într-o şură plină de roze. Teatrul Basca montează pentru acest moment “(Dez)rădăcinare, o piesă „despre unde am venit, despre unde am ajuns, ai cui am fost, ai cui suntem, despre cine vrem să fim şi înspre ce ne îndreptăm. Despre cum înţelegem să ne conectăm sau reconectăm cu un loc pe care mulţi l-am uitat, din care majoritatea îşi trag rădăcinile şi unde cu siguranţă s-a născut”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *