Tigăile din fontă au devenit extrem de populare / Ce este asezonarea fontei, procesul care adaugă suprafață antiaderentă / Utilizatoare din România: Deși încă nu ne-am împrietenit, tigaia mi-a devenit dragă

tigaie din fonta, fonta, gatit, asezonare tigaie din fonta Sursa foto: Pixabay/Ernest_Roy

Tigăile de gătit din fontă par să își aibă mai degrabă locul în perioada preindustrială, dar câștigă rapid popularitate astăzi. De fapt, oamenii nu au renunțat niciodată la această ustensilă de bucătărie.

Există un motiv întemeiat pentru care piesele de gătit din fontă există de atâția ani – sunt incredibil de durabile și de lungă durată, transmite Healthline. Însă utilizarea acestora nu este o treabă chiar ușoară. Cei care doresc să obțină beneficiile maxime de la aceste tigăi urmează reguli stricte legate de folosire, curățare și depozitare.

Fonta este apreciată în bucătărie de atâția ani deoarece este aproape indestructibilă. Chiar și vasele de gătit din fontă care au fost neglijate și lăsate să ruginească pot fi readuse la o stare aproape ca nouă cu puțin efort.

În plus, fonta care a fost utilizată corespunzător își dezvoltă propria suprafață antiaderentă.

Partea cea mai bună este că, spre deosebire de tigăile antiaderente tradiționale fabricate cu teflon sau cu straturi ceramice, suprafața antiaderentă a fontei poate fi reaplicată la nesfârșit cu un proces cunoscut sub numele de „asezonare”.

Alte beneficii notabile ale folosirii de vase din fontă pentru gătit sunt:

Mențin bine căldura. Odată ce fonta s-a încălzit, rămâne caldă, ceea ce ajută la menținerea alimentelor calde. Trebuie precizat că este nevoie de ceva timp pentru ca fonta să se încălzească și să se răcească în totalitate.

Funcționează bine cu multe surse de căldură. Fonta poate fi folosită pe orice tip de aragaz (pe gaz, electric sau cu inducție). De asemenea, poate fi folosită la flacără deschisă, cum ar fi un foc de tabără, sau poate fi pusă direct în cuptor, așa cum ar fi un vas de copt.

Ușor de curățat. Odată ce cunoașteți elementele fundamentale de curățare a fontei, aceasta nu este mai dificil de curățat decât alte tipuri de vase de gătit. În plus, suprafața sa naturală antiaderentă ar putea chiar să o facă mai ușor de curățat decât sticla sau aluminiul.

Sunt accesibile. Vasele de gătit din fontă sunt adesea vândute la prețuri accesibile și, deoarece durează aproape o veșnicie, pot fi privite ca o investiție pe termen lung.

Se găsesc în multe forme și dimensiuni. Tigăile din fontă sunt probabil cele mai populare ustensile de bucătărie realizate din acest material, dar fonta este folosită și pentru a face oale, grătare și multe altele.

Gătitul în fontă are beneficii pentru sănătate?

Este posibil să fi auzit că gătitul în fontă este o modalitate naturală de a adăuga mai mult fier în dieta dumneavoastră. De fapt, este adevărat că gătitul cu fontă ar putea adăuga ceva fier la mese, dar cantitatea exactă depinde de o serie de factori, cum ar fi ce gătești, cât timp stă preparatul în tigaie și cât de bine este asezonată fonta, transmite Healthline.

Citește și: Franța vrea să interzică „substanțele chimice veșnice”, dar lobbyiștii luptă pentru a păstra tigăile antiaderente

Dacă doriți să tratați o afecțiune precum anemia feriprivă prin gătitul cu fontă, trebuie să știți că cercetările pe acest subiect sunt încă foarte limitate, iar cantitatea de fier adăugată la dietă prin gătitul cu fontă este probabil neglijabilă.

Folosirea fontei pentru a obține mai mult fier în alimentație poate fi mai eficientă atunci când este utilizată alături de alte terapii, cum ar fi suplimentele și modificările alimentare.

Cum folosește și întreține tigaia ei din fontă o utilizatoare din România

Corina P. este pasionată de gătitul sănătos și foarte interesată de cele mai noi informații din domeniu. Ea folosește o tigaie de fontă. „Știam de multă vreme despre tigăile de fontă, însă auzisem tot felul de păreri că sunt greu de întreținut, că nu se pot spăla cu detergent de vase, că trebuie uscate bine și unse cu ulei după fiecare utilizare, așa că multă vreme mi-am zis că nu sunt pentru mine”, a declarat, pentru G4Food, Corina.

Lipii din cassava, gătite în tigaia Corinei. (Sursa foto: G4Food)

Apoi, a venit un moment în care Corina a decis, după cum ea ne-a spus, că trebuie să evite teflonul și să aleagă materiale mai sănătoase de gătit. „Tigăile de ceramică și de piatră nu m-au mulțumit, așa că am ajuns să îmi cumpăr prima mea tigaie de fontă. M-am informat conștiincioasă cum trebuie să o asezonez înainte de utilizare, iar informațiile primite m-au descurajat puțin. Procesul pare complex și presupune încălzirea tigăii în cuptor, ungerea cu un strat fin de ulei și apoi introducerea ei în cuptor pentru 1-2 ore, pentru a avea loc reacția de polimerizare, reacție prin care uleiul se lipește de material și creează un strat aderent mai bun”, explică ea.

Cu timpul, Corina a simplificat procesul

Ea a adăugat că se mai spunea și că tigaia poate funcționa foarte bine și fără această asezonare, că stratul fin de ulei se lipește de material la fiecare gătire. Și că în timp, cu cât gătești mai mult în ea, cu atât devine mai bună.

„Deși încă nu ne-am împrietenit și încă mi se mai lipește mâncarea de ea, tigaia mi-a devenit dragă și îi dau o șansă de fiecare dată când am de prăjit. Este o tigaie care ține o viață, daca o întreții corect, ceea ce presupune că după fiecare utilizare să o lași să se răcească bine, apoi să o speli la cu apă caldă și bicarbonat, și în final, să o încălzești bine pe plită pentru a se usca. După uscarea completa, pentru a evita ruginirea, o ung cu un strat foarte fin de ulei”, a mai spus utilizatoarea de tigaie cu fontă.

Comentarii

  1. În limba română tigaia de fontă se “arde”, nu se “asezonează”. Ați tradus mot a mot din engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *