Franța vrea să interzică “substanțele chimice veșnice”, dar lobbyiștii luptă pentru a păstra tigăile antiaderente

oua ochiuri tigaie aragaz sursa foto: Pexels

Politicienii francezi consideră că “substanțele chimice veșnice” reprezintă “scandalul de sănătate al secolului”, la același nivel cu azbestul. Produsele care conțin PFAS sau “substanțe chimice veșnice” s-ar putea confrunta în curând cu restricții stricte în Franța, notează Euronews.

Primul proiect de lege care interzice anumite produse care conțin aceste substanțe chimice nocive a fost aprobat în unanimitate, joi, de Adunarea Națională.

Acesta vizează în special fabricarea, importul și vânzarea de produse cosmetice, îmbrăcăminte și ceară de schi care conțin PFAS.

Politicianul și ecologistul francez Nicolas Thierry, care a introdus proiectul de lege, a salutat decizia ca pe o “victorie uriașă în recunoașterea scandalului sanitar al secolului”, adăugând: “Acest vot este istoric”.

Cu toate acestea, unele produse – inclusiv tigăile Tefal – au fost eliminate din proiectul de lege în urma lobby-ului industriei. Producătorii au declarat că o interdicție ar pune în pericol mii de locuri de muncă. Îmbrăcămintea de protecție pentru lucrătorii din domeniul siguranței este, de asemenea, exclusă din interdicție.

Ce este PFAS?

PFAS înseamnă substanțe per- și polifluorurate, o familie de aproximativ 10.000 de substanțe. Aceste substanțe chimice de origine umană sunt adesea denumite “substanțe chimice veșnice”, deoarece nu se descompun în mediul înconjurător.

Datorită proprietăților lor antiaderente, impermeabile sau respingătoare de pete, acestea sunt utilizate în mod obișnuit în textile, ambalaje alimentare și produse de bucătărie.

Pe lângă faptul că dăunează mediului înconjurător, substanțele chimice veșnice au fost asociate cu cancerul, greutatea mică la naștere și disfuncțiile hormonale, printre alte probleme de sănătate. Acestea au fost găsite peste tot, de la apa de ploaie la laptele matern.

sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. În loc sa ne ocupam de tot felul de kkturi mai bine am vedea ca 1/3 din mâncarea produsa se arunca și în Africa copii mor de foame. Hai sa rezolvam problema asta întâi și apoi sa ne ocupam de amprente de carbon și alte prostii !!!

  2. Și dacă nu se mai aruncă resturile de mâncare din Romania, nu vor mai muri copiii din Africa de foame?
    :))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *