Ai ajuns obosit acasă dar nu vrei să mănânci ce se nimerește sau ce îți iese imediat in cale, ci ai prefera o friptură ușoară cu legume și salată. Opțiunea ideală pentru a controla greutatea, atunci când nu avem mult timp la dispoziție.
Mai nou câștigă teren friteuzele cu aer cald, dar avem și în lipsa lor soluții care să ne ajute să gătim fără adaos de ulei. Soluția se numește tigaia grill, care ne permite ca în timp scurt să gătim pe ea carne de orice fel însoțită de garnituri de legume. În doar câteva cuvinte, o tigaie grill este alternativa rapidă și comodă la grătarul de duminică, dar nu necesită nici lemne, nici cărbuni.
Pe o tigaie grill e nevoie de foarte puține minute pentru a găti felii fragede de piept de pui, de vită sau de porc, din părțile fragede, cu multă fibră. Pe aceeași tigaie poți găti și felii subțiri de dovlecei, de vinete sau de ardei. Dar tot în tigaia grill merg foarte bine și ciupercile, și peștele. Dar, la fel de bine, putem găti pe tigaia grill și hamburgerii, de carne sau vegetali.
Față de o tigaie antiaderentă obișnuită, tigaia grill este cocepută pentru a fi folosită fără niciun fel de adaos de ulei sau alte grăsimi. În plus, au și calitate de a răspândi uniform căldura pe suprafața lor, ceea ce ajută la o gătire uniformă. Iar modelele mai noi sunt compatibile și cu plitele cu inducție.
Variantele cele mai populare de tigăi grill
Există pe piață tigăi de acest tip din mai multe tipuri de materiale, dar cele mai vândute sunt cele din fontă și, mai nou apărute, din aluminiu cu înveliș antiaderent, ideal de piatră.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Tigăile grill din fontă sunt cele mai vândute, reprezentând varianta clasică a acetui tip de tigaie. Sunt mult mai rezistente în timp și au proprietăți antiaderente mai bune. Se încălzesc rapid și pot ajunge până la temperaturi foarte ridicate. În plus, distribuie bine căldura, fiind ideale pentru bucăți de carne mai groase sau pește întreg. Au doar dezavantajul că sunt puțin mai grele.
Tigăi grill din aluminiu
Sunt ideale pentru fripturi mai subțiri, nu ajung la temperaturi foarte înalte și sunt ceva mai sensibile și se pot zgâria mai ușor. Au avantajul că sunt mai ușoare și se pot spăla și în mașina de spălat vase.
În afara acestor două tipologii, mai există și tigăi grill din oțel inoxidabil, din cupru sau din piatră.
Cum se folosește tigaia grill
Înainte de a așeza tigaia grill pe aragaz sau pe placa cu inducție, este bine să avem toate alimentele pe care urmează să le gătim deja pregătite. Dacă gătim carne, e suficient să o tăiem în felii subțiri, eventual să o batem puțin. O putem condimenta dar e mai bine să nu îi adăugăm sare, pentru că, fiind hidrofilă, tinde să usuce carnea. Vom săra friptura abia la sfârșit, când e gata. Regula e valabilă și pentru pește.
Dacă gătim pe grill legume, este ideal să le tăiem înainte în felii subțiri sau rondele, nu mai groase de 1 cm, în speță dovlecei sau vinete. Dacă e vorba de ardei, îi putem găti pe tigaia grill și întregi, întorcându-i până se coc pe toate părțile.
Atunci când adăugăm alimentele pe tigaia deja bine încălzită, ridicăm flacăra la maxim, pentru a crea imediat un strat antiaderent la nivelul alimentelor, prin impactul căldurii mari. Apoi, micșorăm intensitatea căldurii pentru a da timp căldurii să pătrundă în interior. Iar când le întoarem pe partea cealaltă sau la final mărim din nou flacăra, pentru a face ca alimentele să se despindă ușor de suprafața tigăii. Nu este nevoie să adăugăm nici ulei, nici sare, nici nimic altceva. Este suficient să o lăsăm să se încălzească suficient.