”MIRDATOD este o afacere de familie, deschisă în 1994. Membrii familiei Todoran au început prin a prepara brânzeturi dintr-o cantitate mică de lapte, colectată din gospodăriile din comuna Ibănești. Cu timpul, compania și-a mărit considerabil capacitatea de producție, prelucrăm, în prezent, 120.000 de litri de lapte. Am deschis și o unitate de procesare nouă, la Reghin, specializată în producția de cașcaval și produse acidulate”, spune Nicu Bumb, inginer tehnolog al companiei din Ibănești.
Telemeaua de Ibănești a fost înregistrată la Bruxelles, ca produs cu Denumire de Origine Controlată ( D.O.P. ), în martie 2016, fiind până în prezent singurul produs românesc cu marcă D.O.P., celelalte 11 produse recunoscute pe plan european fiind înregistrate cu Indicație Geografică Protejată ( I.G.P. ).
Telemeaua de Ibănești este preparată exclusiv din laptele colectat de la fermele din satele din apropiere: Ibănești, Hodac și Gurghiu. Cantitatea procesată numai pentru obținerea telemelei este de aproximativ 20.000 de litri pe zi. Saramura este din sursă naturală, de la un izvor din munte, numit Orșova.
Din laptele care nu este destinat preparării telemelei sunt obținute numeroase alte produse: cașcaval, brânză de burduf, smântână, iaurt. Pentru obținerea acestor produse, este colectat lapte de la ferme situate într-un areal mai larg: ferme din județul Mureș, dar și din județele Harghita, Covasna, Alba, Cluj și chiar Maramureș.
Recent, compania românească a reușit să certifice în sistem ecologic producerea unor sortimente de cașcaval, de smântână și de urdă.
”10 % din producție este acoperită de certificarea eco. În septembrie, anul acesta, am obținut trei medalii de aur și Marele premiu, la Festivalul European BIO organizat la Polovragi, județul Gorj”, mă asigură Nicu Bumb.
Vizitatorii Bucharest Food Expo ( 28 septembrie – 1 octombrie ) au trecut și pe la standul MIRDATOD și au degustat atât telemeaua de Ibănești, cât și alte produse obținute din laptele colectat din fermele Ardealului.
foto cover lantulalimentar.ro