Probabil ați auzit multe despre o dietă vegană, un mod de a mânca popular printre celebrități precum Lizzo și Alicia Silverstone. În ciuda faptului că dieta vegană se bucură de succes la Hollywood, se pare că, potrivit yahoo.com, doar 2% dintre americanii chestionați au spus că sunt vegani, dar unul din patru americani au raportat că a redus consumul de carne, conform a două sondaje Gallup recente.
Dacă vă gândiți să treceți la o dietă vegană – sau doar doriți să mâncați mai puțină carne și mai multe vegetale – aceste sfaturi vă pot face tranziția și mai ușoară.
Cum să devii vegan
A urma o dietă vegană înseamnă omiterea tuturor produselor de origine animală, inclusiv carnea, peștele, carnea de pasăre, lactatele, ouăle – și chiar mierea – în timp ce puteți mânca legume, fructe, cereale integrale, fasole, linte, nuci, semințe și soia (cum ar fi tofu, edamame și tempeh).
Beneficiile dietei vegane
Beneficiile adoptării unei diete vegane sunt numeroase: alimentele vegane tind să fie mai sănătoase pentru inimă, sărace în grăsimi saturate și bogate în zinc și fibre, iar veganii mănâncă, de obicei, mai puține calorii, cântăresc mai puțin și au un indice de masă corporală mai scăzut, comparative cu cei care nu au adoptat acest tip de alimentație.
Avantajele unei diete vegane
- Bogată în fibre și antioxidanți
- Săracă în grăsimi saturate și colesterol
- Veganii tind să cântărească mai puțin
- Poate ajuta la protejarea inimii tale
Nu devii, automat, mai sănătos, doar pentru că ești vegan
Provocările, totuși, sunt și mai numeroase și doar pentru că cineva este vegan nu înseamnă că, automat, este și mai sănătos. Cartofii prăjiți, pâinea albă și bomboanele de jeleu, de exemplu, sunt vegane, așa că puteți acumula calorii și vă puteți îngrășa. Veganii stricti ar putea avea nevoie să suplimenteze vitamina B12, un nutrient care se găsește numai în surse animale. Alți nutrienți, cum ar fi vitamina D (cele mai bune surse sunt peștele gras și laptele fortificat) și fierul pot fi greu de obținut în cantități suficiente într-o dietă vegană, așa că este posibil să fie nevoie să combinați sursele de fier din plante cu alimente bogate în vitamina C, pentru a crește absorbția fierului.
Vitamina B12 are multe roluri importante în organism. Sprijină funcționarea optimă a celulelor nervoase și ajută la formarea de globule roșii din sânge. În plus, este esențială în sinteza ADN-ului. Pentru majoritatea adulților, aportul zilnic recomandat este de 2,4 mcg.
Și, nu uita că aderarea la o dietă vegană poate fi dificilă în contextual socializării, cum ar fi petrecerile la cină
Dezavantajele unei diete vegane
- Trebuie să se concentreze pe consumul adecvat de proteine vegetale
- Poate provoca deficit de vitamina B12
- Necesită planificare în avans
- Poate fi dificil din punct de vedere social
Exemplu de plan de masă vegan
- Mic dejun: Fulgi de ovăz, făcuți cu apa sau lapte de migdale și vanilie, neîndulcit, plus fructe de pădure și nuci tocate.
- Prânz: Supă de linte cu o salată și o piersică.
- Gustare: Legume și hummus
- Cină: Tofu prăjit cu ardei, ceapă, broccoli, ciuperci și orez brun.
- Desert: Mango tăiat cubulețe, presărat cu fulgi de cocos neîndulciți.