Tania Fântână, nutriționist: Deși e consumată de mii de ani, încă circulă mituri despre miere / Cum este cel mai bine să consumi acest aliment

miere, tania fantana, nutritionist, consumul de miere

Mierea, spre deosebire de alte produse, este un produs la care noi am avut acces încă din copilărie. Cred că fiecare își aduce aminte de borcanul de miere din cămară. Sigur, noi eram atrași tot de dulcețurile și borcanele de gem ce erau ținute sub cheie, dar cred că ne aducem aminte de momentele în care eram răciți și părinții ne alergau să înghițim miere.

Eu, una, țin minte că atunci când mă loveam sau mă zgâriam, mama venea imediat cu un spray cu propolis și pulveriza peste rană. Când mă durea în gât, mă forța să înghit miere și să nu beau apă imediat după. Din când în când aveam un borcan cu ceară de albine și mi se spunea să o mestec precum mestec guma. Biluțele de polen din frigider le țin minte și acum. Colorate, drăgălașe, întocmai ca niște mărgele, dar nu foarte atrăgătoare la gust. Aparent, pentru orice boală sau neplăcere ai fi avut, se găsea un remediu luat de la magazinele ACA (Asociația Crescătorilor de Albine). Rețeaua asta există și în zilele noastre.

Cum se obține mierea?

Mierea este un lichid dulce produs prin prelucrarea și transformarea nectarului din flori de către albine. După producere, ea este stocată în fagurii din stup pentru consumul familiei de albine în cauză.

Ce conține?

Ca valoare energetică, mierea conține aproximativ 300 kcal la 100 g produs. Ca macronutrienți, ea conține 80% carbohidrați, 0 g lipide și 0,3 g proteine. Conține numeroase enzime (fiind un produs crud, nepreparat termic), minerale (sodiu, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, cupru, fier, crom, seleniu) și vitamine. Conținutul de apă este de aproximativ 17-20%.

Dintre zaharuri, conținutul de fructoză este cel mai ridicat, aproximativ 40%. În lume există aproximativ 300 de tipuri de miere, în funcție de speciile de plante din care este obținută. De aici și diferențele foarte mari de culoare, de la alb la maro închis sau chiar negru (variantele închise la culoare sunt considerate mai sănătoase, fiind mai bogate în minerale).

Cum putem consuma mierea?

În primul rând, OMS nu recomandă consumul de miere copiilor sub 1 an. Fiind un produs nepreparat termic, sporii toxinei botulinice pot fi incluși în miere și, drept urmare, preluați de către organismul copilului, dând efecte negative sistemului nervos, digestiv și afectând starea generală de sănătate.

Unii pediatri extind această interdicție către vârsta de 2 ani și chiar 3 ani.

Fiind un produs benefic organismului prin prezența enzimelor digestive folosite de albine la producerea ei, orice expunere la temperaturi mai mari de 40 de grade distruge aceste substanțe.

Mâncați, așadar, mierea astfel:

  • Clasic: pâine cu unt și miere,
  • O linguriță în iaurt, împreună cu niște nuci,
  • Adăugată în amestecul de ovăz cu nuci și chia,
  • Miere amestecată cu lămâie, gata de pus în ceaiul ușor călduț,
  • Miere amestecată cu nuci și semințe, de luat 1-2 lingurițe ca gustare atunci când simți nevoia de ceva bun,
  • Clătite cu miere, nuci și banane.

Luați miere cât mai naturală, miere care se zaharisește/cristalizează (este un proces natural ce apare în mierea neprelucrată termic sau chimic). Nu vă feriți de ea. Dimpotrivă, cumpărați-o și lăsați-o așa, fără a o încălzi pentru a deveni fluidă la loc.

Nu adăugați mierea în ceaiuri foarte fierbinți sau în cafeaua gata luată de pe foc, nu o folosiți pentru a găti prăjituri la cuptor sau pentru a marina carnea ce va ajunge pe grătar.

Unde depozităm mierea de albine?

Într-un recipient închis etanș, într-o cameră de până la 20 de grade Celsius, nu în lumina directă a soarelui și nu în borcane transparente.

Așadar, borcanul lăsat pe masa din bucătărie, unde bate soarele, este umiditate mare și sunt tot felul de mirosuri, nu este cea mai bună variantă. Se spune că datorită conținutului redus de apă, în miere nu se pot dezvolta microorganisme și că în mormintele faraonilor, vechi de 3.000 de ani, s-a găsit miere de albine și ea încă se putea consuma. Nu vom putea demonstra acest lucru cu mierea din bucătăria noastră, dar nu vă grăbiți să aruncați resturile cristalizate dintr-un borcan uitat prin cămară, întrucât este posibil ca acea miere încă să fie bună de consum.

Așadar, tratați mierea la fel ca zahărul dacă aveți diabet sau vreți să pierdeți în greutate, dar dacă vă este poftă de ceva dulce, natural/neprocesat, atunci o linguriță de miere și câteva nuci sau un cracker integral/de ovăz o să fie răsfățul perfect, fără vină.

Cât despre termenul de aliment minune, încercați să fiți rezervați și nu consumați miere chiar la fiecare masă. Despre multe minuni mai citim noi în zilele noastre, dar parcă tot mai puține vedem în viața noastră de zi cu zi…

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână. 

Citește și Tania Fântână, nutriționist: Cele mai potrivite gustări între mese și momentele ideale ale zilei pentru ele / De ce trebuie evitate pungile mai mari de nuci și semințe

Comentarii

  1. Bună seara, Tania. Foarte corect ceea ce ai spus despre miere. Dar undeva spui să nu fie pusă în ceaiuri foarte fierbinți. Poate doar că se pierd enzimele. Nu cred că te-ai referit la creșterea conținutului de HMF, care este nesemnificativa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *