Tania Fântână, nutriționist: Câteva vorbe despre mersul la baie / Surpriza de care putem avea parte când cumpărăm brânză de la țărani/producători locali / Intervalul în care colonul tău este cel mai activ: 5-7 dimineața

tania fantana, nutritionist, marsul la baie, alimentatie Sursa foto: Pixabay / Miriam Alonso

Nu am vrut să pun titlul prea explicit pentru că nu mai deschidea nimeni articolul! Despre cum să avem o digestie bună m-am gândit să vorbesc azi.

Când vine vorba despre frecvență, teoria ne spune că de la mers de trei ori pe zi la baie la o dată la trei zile, totul este normal și în regulă. În practică, însă, parcă o zi în care „Numărul 2” se lasă așteptat e o zi proastă. Pentru că te simți plin, umflat, balonat.

Iată câteva reguli pe care trebuie să le respecți ca să ai o digestie mai rapidă și scaun zilnic:

1. Nu ocoli produsele vegetale! Sunt produsele care au cele mai multe fibre, adică reziduuri ce nu pot fi digerate și trebuie eliminate. Ai grijă ca la fiecare masă să ai legume sau cereale în farfurie. Porția de fructe este iarăși binevenită zilnic. Totodată, musli sau cereale integrale cu iaurt sau lapte, semințe sau tărâțe de psyllium – toate sunt o minune pentru sănătatea noastră. Atenție! Nu mă refer la cerealele procesate de tip „Chocapic”, deoarece acela e zahăr pur. Poți mânca o găleată și tot n-o să mergi la baie!

2. Ai grijă la câte grăsimi ai în alimentația ta! Grăsimile se digeră cel mai greu. Dacă te confrunți cu constipația este important să nu mănânci multe grăsimi. Grăsimile se regăsesc atât în sursele animale (carne, ou, lactate), cât și în cele vegetale (uleiuri, nuci, avocado). E drept că tot la sursele animale trebuie să fim atenți, întrucât cele vegetale vin și cu aport de fibre.

3. Atenție la alimentele procesate! Adică cele din pungi. Pufuleți, covrigei, chipsuri, popcorn, biscuiți etc. Genul acesta de produse. Nu ai ce să elimini după ce le mănânci. Nu e nimic viu în ele, nu cresc conținutul bolului fecal și drept urmare eliminarea lor va fi un proces mai de durată. Trebuie ținut minte că în colon se absoarbe apa. Cu cât scaunul stă mai multe zile acolo, cu atât o să fie eliminat mai greu. Neplăcut lucru, iar voi știți asta. Mai mănâncă și tu o ciorbă sau o tocăniță făcută în casă!

4. Atenție la lactate! Mai ales la cele maturate, la care se folosesc tot felul de cheaguri. Când cumpărăm brânză de la țărani/producători locali putem avea parte de o surpriză – să ne constipăm. Schimbați pentru câteva zile sursa sau eliminați consumul lor și vedeți dacă apare vreo îmbunătățire. Pentru a închega laptele se folosește cheag. Acesta poate fi natural, obținut din intestinele mamiferelor erbivore tinere, adică viței, iezi sau miei, sau poate fi preparat din înlocuitori microbiologici procesați în laborator. Acest tip de cheag se găsește în magazine. Poate fi praf, lichid sau sub formă de tablete. Nu toți îl tolerăm.

5. Urmează o rutină în fiecare zi și nu te grăbi! Asta înseamnă să te trezești cam la aceeași oră zilnic, să bei cafeaua sau ceaiul, apoi să iei micul dejun. Să te comporți de parcă e o zi de concediu în fiecare zi. Pentru ca reflexul acela care te trimite la baie să se formeze în corpul tău, el trebuie să fie liniștit, cât mai puțin agitat. Nefiind ceva prioritar pentru organism, dacă tu îi arăți corpului tău că ai altceva mai bun de făcut, el o să te asculte și te lasă în pace. Intervalul de timp în care colonul tău este cel mai activ este 5-7, dimineața. Persoanele matinale au șansele cele mai mari să plece cu abdomenul plat de acasă.

6. Mergi la baie de la primele semne, primele mișcări ale colonului. Nu știu cum să îți explic, dar colonul nu stă să se roage de tine să mergi la toaletă. Nu e ca maică-ta, care îți repeta să nu-ți uiți cheia de 10 ori pe zi. El e un finuț și un timid. Ți-a zis o dată, de două ori și gata.

7. Indiferent cât de multe metode ai încercat până acum ca să mergi zilnic la baie, nu renunța. Nu întotdeauna soluțiile general valabile merg și pentru tine. Cel mai important: e nevoie de timp ca organismul tău să sesizeze că ai schimbat ceva la felul în care mănânci. Nu se prinde imediat de schimbare și nu întotdeauna o percepe ca pe ceva pozitiv. Nu renunța după doar 2-3 zile de încercări. După 2-3 săptămâni, poate. În cărți se dă termenul de 2-3 luni în care colonul se adaptează și răspunde la noul stil de viață adoptat. Dar eu n-am întâlnit oameni atât de răbdători, din păcate. Aparent, avem atât de multă răbdare cu oricine altcineva și mai puțină cu noi. Vă înțeleg! Și eu sunt în aceeași categorie.

Mai sunt și alte sfaturi bune, cum ar fi să mestecați îndelung mâncarea. Ușurați munca stomacului, alimentele stau mai puțin timp acolo și reduceți timpul lor de tranzit în intestine. Hidratarea insuficientă este iarăși motiv clar de constipație.

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *