Passatelli, un fel de tăiței italieni mult mai ușor și mai rapid de făcut, dar totodată o rețetă anti risipă care definea gastronomia domestică în trecut. Astăzi i-am spune zero waste, mai ales că în timp a depășit granițele locuințelor și a se propune cu succes și în restaurantele zonei lor de proveniență, Emilia Romagna/Bologna. Mai mult, a devenit unul dintre preparatele care contribuie la identitatea gastronomică a regiunii – o rețetă născută din nevoia de a nu arunca nimic și devenită simbol.
Așa zișii passatelli reprezintă în realitate o evoluție de la ceea ce se numea tardura. Seamănă cumva cu „zdrențele” de ou care se adaugă în supe sau ciorbe în unele regiuni de la noi. Cu diferența că în compoziția lor se adăuga pe lângă ou și pâine uscată, brânză rasă și apă, pentru o consistență semilichidă. Se adăugau în general în supa de pui servită femeilor după naștere sau persoanelor cu probleme de sănătate, pentru a căpăta forțe noi. Practic, un preparat mai consistent decât doar oul bătut, completat cu carbohidrați.
De la acest tip de compoziție au evoluat i passatelli, de o consistență diferită. Compoziția lor presupune mai mult pesmet, sau pâine uscată dar trecută printr-un mixer sau dată pe răzătoare, ou, parmezan. La care se adaugă și o parte strict aromatică din coajă de lămâie și nucșoară.
Compoziția nu curge, ca în cazul anterior, dar nu este nici dură precum cea de paste, ci undeva la intersecția lor. Comparabilă cu consistența piureului de cartofi. Nu se întinde o foaie de aluat pe masă, ci se folosește exact același instrument cu găuri cu care italienii fac piure de cartofi: lo schiacciapatate. În lipsa lui, se poate folosio mașină de tocat carne, ies foarte bine. Sau, o pungă pentru alimente căreia îi tăiem câțiva milimetri dintr-un colț.
Ingrediente pentru 4 porții de tăiței italieni
3 ouă
140 g pesmet
10 g făină de grâu obișnuită, opțional, dacă e nevoie
100 g parmezan
coajă de lămâie (1/2 lămâie netratată)
nucșoară
sare
făină
Procedeu
Într-un bol mai mare de lucru se transferă la un loc pesmetul, parmezanul ras, coaja de lămâie, nucșoara și sarea. Se amestecă și peste ele se adaugă ouăle bătute separat.
Se amalgamează bine, inițial cu o spatulă de lemn sau o lingură, apoi manual. Trebuie să rezulte un aluat elastic, pe care îl lăsăm minim 10 minute în același bol, acoperit.
Folosind un instrument special, o mașină de tocat carne sau o simplă pungă, se adaugă în de pui sau supa limpede preparată anterior. Tăițeii se adaugă atunci când supa este la punctul de fierbere. Dat fiind că ies ca un fir continuu, se taie de circa 5 cm cu un foarfec în timp ce le dăm drumul în oală.
Se fierb la foc mic până se ridică deasupra și sunt gata, servind supa obținută cu brânzeturi rase sau smântână/iaurt și pătrunjel.
Mai nou, se folosesc și pe post de paste, fierbându-i în apă cu sare în loc de supă. Odată scurși, se pot servi cu orice fel de sos pentru paste, sau doar cu brânzeturi și puțin unt. O altă idee interesantă: amestecați cu legume blanșate/trecute rapid prin aceeași apă, adăugând deasupra în farfurie fistic măcinat și puțin ulei de măsline.