Adrese personale, „zvonuri rău intenţionate”, viaţa privată: aproximativ 500 de oameni de ştiinţă şi militanţi critici la adresa industriei agrochimice au fost înregistraţi într-o bază de date pentru „opoziţia faţă de pesticide”, au dezvăluit vineri mai multe surse mass-media, amintind de scandalul dosarelor Monsanto, relatează AFP, transmite Agerpres.
Documente interne de pe o platformă privată numită Bonus Eventus au fost obţinute de mass-media de investigaţii Lighthouse Reports şi împărtăşite cu mai multe surse media internaţionale, între care Le Monde în Franţa.
Prin această platformă înfiinţată de compania de comunicaţii şi afaceri publice v-Fluence, „responsabili ai principalilor producători de pesticide şi biotehnologii au acces, de câţiva ani, la un vast fişier cu date despre personalităţi considerate a fi ‘critice’ faţă de agricultura intensivă, care a recurs masiv la substanţe chimice şi organisme modificate genetic” (OMG), explică cotidianul francez.
Dacă „se ignoră amploarea utilizărilor, private sau publice, care pot fi făcute pe baza acestor informaţii”, „natura informaţiilor colectate lasă puţine îndoieli cu privire la dorinţa de a discredita ţintele sau de a le destabiliza prin punerea la dispoziţia membrilor Bonus Eventus a unui arsenal de argumente sau, uneori, informaţii sensibile”, adaugă Le Monde.
Contactată de AFP, v-Fluence, condusă de fostul director de comunicaţii al companiei Monsanto Jay Byrne, nu a reacţionat imediat.
Potrivit Lighthouse Reports, v-Fluence a obţinut între 2013 şi 2019 „peste 400.000 de dolari” de la guvernul american “în cadrul programului său de promovare a OMG-urilor în Africa şi Asia”.
Practica culegerii de informaţii despre opozanţii industriei agrochimice aminteşte de scandalul de înregistrării personalităţilor publice, a jurnaliştilor şi activiştilor de către Monsanto cu scopul de a influenţa dezbaterea publică privind interzicerea erbicidului pe bază de glifosat.
Compania americană Monsanto, cumpărată de grupul german Bayer, a fost amendată cu 400.000 de euro în iulie 2021 de către Cnil, autoritatea franceză pentru protecţia datelor cu caracter personal. Potrivit acesteia, dosarul incriminat conţinea pentru fiecare dintre cele peste 200 de personalităţi înregistrate o “notă cuprinsă între 1 şi 5” pentru “a evalua influenţa, credibilitatea şi sprijinul său pentru compania Monsanto pe diverse subiecte precum pesticidele sau organismele modificate genetic”.
Afacerea, dezvaluită de Le Monde şi canalul de televiziune France 2, s-a extins rapid în Europa. Liste cu personalităţi (politice, oameni de ştiinţă, jurnalişti) au existat în cel puţin alte şase ţări (Germania, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Spania, Regatul Unit) şi pentru instituţiile europene, a indicat Bayer, adică aproape 1.500 de persoane în total.
Glifosatul, care este supus restricţiilor sau chiar interdicţiilor în mai multe ţări din întreaga lume, a fost clasificat în 2015 drept “cancerigen probabil” pentru oameni de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).