Rețetele Juanitei | Supa rece (gazpacho) se poate prepara în multe feluri/ Iată 10 rețete care includ legume (și fructe) care te vor surprinde, dar te vor ajuta și să te răcorești în zilele de caniculă

supa rece gazpacho in variate forme cu legume si fructe neobisnuite Foto: G4Food

Acest preparat hidratant, sățios și nutritiv este o opțiune versatilă de vară, deoarece poți prepara versiuni care includ un aport suplimentar de vitamine și minerale. Deși rețeta tradițională de gazpacho include o bază de legume crude (roșii, castraveți, ardei, ceapă, usturoi), apă, sare și grăsimi sănătoase (ulei de măsline extravirgin), există și variante de supe reci care să aducă un plus de savoare și nutrienți, menținând în același timp caracteristicile acestei opțiuni culinare de vară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Acestea includ capacitatea sa ridicată de hidratare datorită conținutului de apă, conținutul ridicat de antioxidanți (care ajută la combaterea stresului oxidativ și a îmbătrânirii celulare), proprietățile sale sățioase datorită fibrelor conținute în legume, cantitatea scăzută de calorii și aportul de micronutrienți sub formă de vitamine și minerale.

În gazpacho predomină vitamina C (ardeiul contribuie cu o cantitate mare), vitamina A și vitamina E (în special datorită uleiului de măsline extravirgin). În plus, ingredientul său principal, roșia (prezentă în aproape toate versiunile ca vedeta preparatului), conține licopen, care îi conferă acea culoare roșie caracteristică și este un antioxidant puternic ce, dacă este combinat cu uleiul de măsline, se absoarbe mult mai bine. În ceea ce privește mineralele, diferitele versiuni de gazpacho sunt bogate în fier, calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, cupru, sodiu și potasiu. De asemenea, fibrele sunt un alt aport important, în special cele insolubile, adică tipul de fibre care nu este digerabil de organism și care contribuie la creșterea sațietății și la îmbunătățirea tranzitului intestinal.

Rețete originale de gazpacho cu accente de culoare și gust

Prepararea unei supe reci, gazpacho este simplă și permite tot felul de variante. Avem salmorejo, dar avem ți acest tip de rețete originale selectate din propunerile diverșilor bucătari, creatorilor culinari și experți gastronomici, care aduc un plus de nutrienți și antioxidanți datorită încorporării ingredientelor precum castravetele, sfecla roșie, pepenele roșu, piersica, mango, roșia verde sau avocado.

  1. Gazpacho de castravete și iaurtIngrediente: 1 kg de castraveți, 5 iaurturi naturale, suc de lămâie sau oțet, ulei de măsline, piper negru, sare și un usturoi verde sau un cățel de usturoi (opțional). Mod de preparare: Puneți toate ingredientele în blender și mixați-le foarte bine. Odată finalizat, puneți-l la frigider pentru a-l servi bine răcit. Poate fi servit cu bucățele de castravete și șuncă tocată.
  2. Gazpacho “verde”Ingrediente: 1 castravete curățat și tăiat, ½ avocado, ½ cană de apă (ajustați în funcție de consistență), sucul unei lămâi, ½ cană de busuioc proaspăt, ½ linguriță de ghimbir ras, ½ lingură de ulei de măsline, ½ linguriță de sare de mare și ¼ linguriță de piper. Mod de preparare: Într-un blender, combinați castravetele, avocado, apa, sucul de lămâie, coriandrul, ghimbirul, uleiul de măsline și sarea de mare. Mixați până obțineți o pastă netedă și cremoasă (adăugați mai multă apă dacă este necesar pentru a ajusta consistența). Lăsați să se răcească timp de 20 de minute în frigider și serviți cu un strop de ulei și un vârf de piper zdrobit.
  3. Gazpacho de avocado cu arome mexicaneIngrediente (pentru 4/5 persoane): 2 bucăți avocado mari, 2 roșii coapte, 1 legătură de coriandru, sucul unei lămâi, chimion după gust (opțional), sare după gust, 5 linguri de ulei de măsline extravirgin, 1/2 litru de apă, 1 ceapă mică, puțin chilli sau ardei iute sau sos de jalapeño. Mod de preparare: Mărunțiți toate ingredientele până obțineți textura dorită. Îl puteți servi cu brânză feta sau roșii cherry.
  4. Gazpacho de piersiciIngrediente: 650 gr de roșii, 450 gr de piersici, 1 ceapă, 1 ardei roșu mediu, 1 castravete, 1 cățel de usturoi, 150 gr pâine, 6/8 frunze de busuioc, 70 ml ulei de măsline, oțet de mere după gust, jumătate de ardei iute (opțional), sare și apă. Mod de preparare: Spălați bine toate ingredientele și tăiați-le. Încălziți o tigaie cu ulei și puneți câteva felii de pâine prăjită până devin aurii. Puneți toate ingredientele tăiate, inclusiv pâinea, în blender și adăugați apă. Mixați totul bine până obțineți textura ideală. Strecurați amestecul și serviți, de exemplu, cu zmeură, brânză feta, ardei și piersici.
  5. Gazpacho de pepene roșu și spirulinăIngrediente: 500 gr pepene roșu, 1 ardei verde, 1 roșie, 1 lingură de spirulină (6 gr), 1 castravete, sare și ulei de măsline după gust, 1/2 ceapă sau 1 cățel de usturoi după gust și 200 ml apă. Mod de preparare: Mixați toate ingredientele și serviți. Un truc este, odată mixat gazpacho-ul, să adăugați spirulina deasupra sau puteți mixa toate ingredientele împreună și gazpacho-ul va deveni verde ca și culoarea spirulinei.
  6. Gazpacho de sfeclă roșieIngrediente: 1 ceapă, 2 morcovi, 1 tulpină de țelină, 2 mere, 1 pungă de sfeclă roșie bio fiartă, oțet demere, sare, piper și chimen după gust (opțional). Mod de preparare: Dacă nu vă place ceapa crudă, o puteți sota. Mixați totul cu apă foarte rece sau chiar gheață, căutând textura perfectă.
  7. Gazpacho de dovlecelIngrediente: 600 gr de dovlecel cu coajă, tăiat bucăți, 50 gr ardei verde, 50 gr ceapă, 1 cățel mic de usturoi, 1 bucată de castravete (opțional), 1 linguriță de sare, 15 gr oțet și 30 gr ulei. Mod de preparare: Adăugați toate ingredientele într-un recipient unde, apoi, le veți mixa cu blenderul. Dacă doriți să fie mai lichid, adăugați mai multă apă și ajustați cantitatea de oțet și sare.
  8. Gazpacho de sparanghel albIngrediente: 100 gr migdale crude fără coajă, 1 borcan de sparanghel alb conservat cu sucul său (400-500 gr), ½ castravete curățat, 50 gr ceapă, 50 gr ulei de măsline, 10 gr oțet, 1 linguriță de sare, 1 vârf de cuțit de piper alb și 200 gr cuburi de gheață. Mod de preparare: Puneți migdalele în vas și tocațiți-le. Adăugați sparanghelul alb cu lichidul din conservă, castravetele, ceapa, miezul de pâine, uleiul, oțetul, sarea și piperul alb. Mixați totul și puneți-l la frigider, cel puțin o oră. Serviți bine răcit, dacă doriți, cu semințe de dovleac.
  9. Gazpacho de mangoIngrediente: 750 de gr de roșii tip pară coapte, 1 mango, 1⁄2 castravete, 1⁄2 ardei verde alungit, 1 cățel de usturoi, un shot de oțet de mere, 30 ml ulei de măsline extravirgin și sare după gust. Mod de preparare: Puneți toate alimentele tăiate în blender și mixați. Adăugați un strop de ulei după ce totul este amestecat și strecurați.
  10. Gazpacho de roșii verzi cu busuioc Ingrediente: 3 roșii verzi mari, ½ ardei verde mic, 1 castravete curățat, 1 cățel de usturoi fără nerv, ¼ ceapă, o mână de busuioc după gust, o mână de migdale sau fistic, 4 linguri de ulei de măsline, 1 lingură de oțet de mere, sare și piper după gust, ou fiert, șuncă și parmezan pentru decor. Mod de preparare: Puneți toate ingredientele în blender și mixați până obțineți consistența dorită.

Cu aceste rețete, pe lângă vitamine pentru o sănătate de fier, vă veți bucura de noi moduri de a prepara acest fel de mâncare tipic verii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *