Subvențiile agricole: fermierii francezi sunt taxați cel mai mult, în timp ce fermierii români plătesc de aproape douăzeci de ori mai puțin/În Franța, statul reține 0,18 euro pentru 1 euro subvenție agricolă, în România 0,01 euro

subventii europene, BISS, Romania, Franta foto: Pexels.com/Karolina Grabowska

Fermierii români se plâng de subvenții mici în comparație cu cele din Vest, fără să ia în calcul și sistemul de impozitare din țările respective, mai drastic decât în România.

Un fermier francez plătește statului un impozit de 0,18 euro pentru 1 euro încasat drept subvenție agricolă.  Astfel, din 100 de euro, 18 euro se întorc în bugetul public. Fermierul francez mai rămâne cu 82 de euro, din 100 de euro, rezultă dintr-un studiu publicat recent de Institutul Economic Molinari din Franța, document intitulat „Mitul agriculturii franceze asistate și mare câștigătoare a Politicii Agricole Comune”, destinat să schimbe, cu date Eurostat, percepția existentă la nivel european că fermierii francezi sunt belferii Uniunii Europene în materie de sprijin financiar. 

Comparație Franța – România 

Subvenția de bază ( numită complet Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității sau BISS, de la denumirea în limba engleză: Basic Income Support for Sustainability Scheme ), o subvenție pe care o încasează toți fermierii eligibili, este în Franța de 130 de euro. Din această subvenție de bază, fermierul francez plătește un impozit de 23,4 euro și rămâne cu 106,6 euro

Fermierul român încasează BISS în valoare de 98 euro/ha, după ultimele calcule. Impozitul este, potrivit studiului francez, de 0,01 euro per 1 euro. Rezultă că impozitul este de 0,98 euro. Fermierul român rămâne cu 97,02 euro. Dacă s-ar aplica subvenției BISS din România un impozit de 0,18 euro pentru 1 euro, ca în Franța, subvenția de bază reală ar rămâne 80,36 euro. 

Peste subvenția de bază, pe care o încasează toți fermierii eligibili, din toate statele membre, și al cărei cuantum este diferit de la un stat membru la altul, în funcție de cum au decis autoritățile naționale să împartă plafonul anual ( România are al șaptelea plafon ca mărime, la nivelul Uniunii Europene, pentru Plăți directe/subvenții, din Fondul de Garantare Agricolă, FEGA ) se adaugă alte subvenții, ca niște etaje.

De pildă, subvenția pentru tinerii fermieri, cei sub 40 de ani. O subvenție numită plata redistributivă, numai pentru primele 30 de ha. O subvenție pentru micile ferme. O serie de plăți numite ”sprijin cuplat pentru…”. De pildă, pentru soia, pentru cartof, pentru porumb siloz. Mai sunt așa-numitele ”eco-scheme”. Mai sunt plățile directe pentru animale. Aceste subvenții, pe care le încasează anumite categorii de fermieri, se suprapun peste subvenția de bază și pot să urce, cumulate, până la 200-300 de euro/ha. Un fermier care s-a înscris în agricultura ecologică poate ajunge la 600 de euro/ha. Un crescător de animale care deține o pășune poate încasa până la 400 de euro/ha. 

În medie, cumulul de subvenții ajunge în România la aproximativ 200 de euro/ha.

Arhitectura subvențiilor este complexă la nivelul fiecărui stat membru și când fermierii români cer subvenții mai mari, ca în Vest, nu este sigur la ce tip de subvenții se referă. La subvenția de bază? Iată, în Franța e mai mare, cu 32 de euro, dar acolo și impozitele sunt mai mari, de 20 de ori decât în România. 

Aplicând impozitul de 0,01 euro pentru 1 euro, în cazul fermierilor români, rezultă că aceștia, indiferent de totalul subvențiilor încasate, plătesc mai puțin, în termeni relativi, decât fermierii francezi. 

În urma impozitării BISS, de 130 de euro, fermierul francez rămâne cu 106,6 euro. Fermierul român rămâne cu 97,02 euro. Diferența se reduce vizibil, la numai 9,6 euro BISS per hectar. 

Franța, campioana impozitelor

Autorul studiului Nicolas Marques numește Franța ”campioana impozitelor”, arătând că fermierii francezi suportă 35% din impozitele pe producția agricolă din Uniunea Europeană, un procent de două ori mai mare decât cota de piață a agriculturii franceze, 18%.

În același timp, fermierii francezi încasează un procent de 15% din subvențiile și ajutoarele alocate de Uniunea Europeană, procent brut, calculat înainte de impozitare, mai puțin decât cota de piață a agriculturii franceze la nivelul blocului comunitar (18%).

State europene cu impozite mici pentru subvențiile agricole 

Alături de România, încă cinci state europene ( Ungaria, Croația, Malta, Bulgaria, Finlanda, Lituania și Suedia ) rețin sub 0,02 euro per 1 euro din subvenția fermierilor.

Fermierii din Ungaria încasează o subvenție de bază ( BISS ) de 147 de euro. Un impozit de cel mult 0,02 euro pentru  1 euro conduce la o subvenție reală de 144,06 euro.

În același timp, în Olanda, impozitul plătit de un fermier pentru 1 euro de subvenție este de 0,17 euro. BISS în Olanda este de 180 de euro. Impozitul plătit este de 30,6 euro. Rezultă o subvenție BISS reală de 149,4 euro.

Țări unde impozitul per 1 euro este mare: Danemarca, Italia, Grecia, Cipru ( între 0,13 eur0 – 0,17 euro per 1 euro subvenție ). Media europeană este 8,08 euro per 1 euro. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: Pexels.com/Karolina Grabowska

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *