Studiu: 9 din 10 români consideră că mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă, iar pentru 80% aceasta este și mai gustoasă / Gătitul este în continuare responsabilitatea femeilor

gatit acasa Sursa foto: Sellen | Dreamstime.com

Potrivit unui nou studiu, 9 din 10 români consideră că mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă, iar 76% dintre respondenți sunt de părere că gătitul acasă nu va dispărea în următorii 20 de ani.

Cercetarea „Cum se raportează românii la gătit”, realizată de iVox și Agricola, arată că peste 80% dintre români cred că mâncarea gătită acasă este mai gustoasă decât cea cumpărată, în timp ce mai puțin de 19% spun că mâncarea cumpărată este la fel de bună ca cea pregătită în casă.

Referitor la specificul preparatelor, românii preferă să gătească rețete tradiționale (88%), urmate de specialități din bucătăria internațională (35%) și de preparate vegane sau vegetariene (11%).

Peste 90% dintre români au declarat că, în familiile din care provin, mamele sunt cele care se ocupă de gătit și de asigurarea meselor.

„Cu numeroase implicații emoționale, familiale, economice, socio-culturale și de sustenabilitate de mediu, gătitul acasă va rămâne o practică comportamentală complexă, stabilă în timp, fiind strâns legată de nevoi universal umane de siguranță emoțională, confort, predictibilitate și stabilitate, împlinire și utilitate personală, apartenență familială și culturală. Cu toate acestea, faptul că femeile sunt în continuare responsabile de această activitate reflectă o societate cu caracteristici tradiționale din perspectiva rolurilor și stereotipurilor de gen, a dinamicilor familiale și așteptărilor culturale. Femeilor din România le-au fost istoric atribuite rolurile tradiționale de îngrijire a gospodăriei, gătit și creștere a copiilor. Chiar și în prezent, în medii urbane și educate, poate fi încă identificată așteptarea ca femeile să preia cu prioritate aceste responsabilități domestice, adesea la pachet cu roluri profesionale și educaționale complexe”, a declarat Diana Stănculeanu, psihoterapeut, specialist în sănătatea emoțională a copilului și a familiei.

Alte informații interesante din studiu:

  • Peste 28% dintre femei își amintesc că în copilărie și în adolescență erau implicate în mod frecvent în activitățile legate de prepararea meselor, comparativ cu 17% dintre bărbați.
  • Aproape 95% dintre români afirmă că un copil are de câștigat dacă participă la sarcinile ce țin de prepararea mesei, indiferent dacă este fată sau băiat.
  • 25% dintre femeile chestionate în studiu au afirmat că se ocupă de gătit zilnic, față de doar 18% dintre bărbați.
  • În timp ce 8% dintre bărbați nu gătesc deloc pe parcursul unei săptămâni, procentul femeilor din aceeași categorie este de doar 2%.
  • Referitor la expertiza în bucătărie, femeile consideră că au un nivel avansat de competență (32%), respectiv intermediar (52%), în comparație cu bărbații care doar 16,5% se declară avansați și 48% intermediari.
  • Cele mai importante motive pentru care românii aleg să gătească acasă sunt sănătatea (87%) și reducerea cheltuielilor (75%).
  • Gătitul acasă este văzut și ca o modalitate de a petrece timp cu familia și de a îmbunătăți relațiile (51%), de a dezvolta creativitatea (36%) și de relaxare (38,5%).
  • Deși românii asociază gătitul cu sentimente pozitive precum bucurie (52,7%), iubire (39%) și relaxare (52%), cei mai mulți consideră că lipsa timpului (64%) și oboseala (48%) sunt factorii care îi împiedică să gătească mai des.

Studiul despre obiceiurile de gătit ale românilor a fost realizat de iVox la solicitarea Agricola, în perioada 4-17 iunie 2024. Sondajul a fost aplicat pe un eșantion de 1.105 persoane, bărbați și femei, din mediul urban și rural. Studiul este reprezentativ la nivel național.

Sursa foto: Sellen | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *