Aproape jumătate dintre români (46%) recunosc că aruncă mâncare gătită, aceasta fiind cea mai frecvent irosită categorie alimentară, potrivit unui nou studiu realizat de Up România, în parteneriat cu Reveal Marketing Research. Cercetarea scoate la iveală un fenomen îngrijorător: deși obiceiurile de cumpărare au rămas constante față de anul trecut, risipa alimentară persistă la un nivel ridicat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit datelor, 83% dintre respondenți fac cumpărături de câteva ori pe săptămână, iar 38% chiar zilnic sau aproape zilnic. Cu toate acestea, lipsa unei planificări corecte duce adesea la irosirea alimentelor. Cele mai frecvente cauze invocate sunt cumpărăturile în exces (43%) și prepararea unor cantități prea mari de mâncare (39%).
Tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani sunt principalii responsabili pentru acest fenomen. Aceștia aleg mai des alternative la gătitul acasă, precum comanda la domiciliu (1,8 din 10 mese) sau masa la restaurant (2,1 din 10 mese), comportamente care contribuie indirect la creșterea risipei. În plus, tinerii raportează și cele mai mari pierderi financiare, comparativ cu vârstnicii care aruncă semnificativ mai puțin și gestionează mai eficient resursele.
„De cele mai multe ori se ajunge la risipă alimentară din diferența dintre ceea ce oamenii estimează sau nu estimează că vor consuma și ceea ce se întâmplă în mod real, în gospodării. Proporția tinerilor care comandă mâncarea sau mănâncă în oraș este de trei ori mai mare decât la populația 50+. Tinerii când mănâncă în oraș nu vă gândiți că merg la restaurante luxoase. Poate că o parte dintre ei o fac, dar cei mai mulți dintre ei se duc la pub-uri, bistro-uri, fast-food-uri”, a explicat Iulian Stănescu, cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calității Vieții din cadrul Academiei Române.
„România aruncă anual aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente”
Conform studiului, pâinea și produsele de panificație (39%), fructele (28%) și legumele (27%) sunt alte categorii frecvent aruncate. Deși 64% dintre români declară că risipa alimentară este o problemă gravă, comportamentele sustenabile rămân mai frecvent întâlnite în rândul persoanelor peste 55 de ani, care respectă regulile învățate în familie, cum ar fi „să nu arunci mâncarea”.
„România aruncă anual aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente – echivalentul a 150 de kilograme pe persoană. Este un fenomen care are consecințe nu doar economice, ci și sociale și de mediu. De aceea, la Up România ne implicăm activ în reducerea risipei alimentare prin programe și inițiative menite să încurajeze un consum responsabil și sustenabil”, a declarat Elena Pap, Director Europa Up Group.

În ciuda diferențelor între generații, majoritatea respondenților spun că adoptă deja măsuri de reducere a risipei: depozitarea corectă a alimentelor (82%), planificarea cumpărăturilor (78%) și estimarea porțiilor (76%). Cu toate acestea, deschiderea față de aceste soluții este mai redusă în rândul tinerilor, mai ales cei între 25 și 34 de ani.
„Rezultatele studiului din acest an confirmă că românii, în special persoanele mai în vârstă și femeile, manifestă un interes crescut față de reducerea risipei alimentare. Deși comportamentele tinerilor arată încă o predispoziție mai mare spre risipă, presiunea socială și accesul la informații pot contribui la adoptarea unor obiceiuri mai responsabile. Este esențial să continuăm să investim în educație și conștientizare pentru a construi o cultură alimentară sustenabilă”, a subliniat Marius Luican, Director General al Reveal Marketing Research.
Studiul a fost realizat online, în perioada 15–24 martie 2025, pe un eșantion de 1017 respondenți din mediul urban, cu vârste între 18 și 56+ ani. Marja de eroare este de +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.