Spălăm fructele și legumele gândind că astfel îndepărtăm reziduurile de pesticide folosite în timpul procesului de creștere, dar foarte probabil nu e suficient. Aceste reziduuri reprezintă la momentul actual o necunoscută, nu se știe exact care este nivelul de expunere periculos sau dacă minime cantități pot fi considerate tolerabile.
Un recent studiu al unei universități din China vine să demoleze convingerea că apa e suficientă pentru a scăpa de eventuale reziduuri de pesticide de pe fructe. În urma unui studiu bazat pe un experiment, Universitatea Agricolă din Anhui a descoperit că reziduurile de pesticide reușesc să penetreze coaja fructelor și să pătrundă până la primul strat de pulpă, anunță revista Newsweek.
„Deși comunitatea științifică, inclusiv organismele de reglementare, știu că spălatul fructelor și legumelor nu elimină reziduurile de pesticide, profunzimea în care ele penetrează și răspândirea pesticidelor nu au fost niciodată evaluate”, așa sună premiza de la care a pornit autorul studiului, Dongdong Ye, profesor la universitatea chineză amintită și autor al studiului.
O tehnologie în premieră
Cercetarea a folosit o nouă tehnologie, pusă la punct de echipa implicată, care constă în aplicarea unei membrane subțiri și flexibile pe suprafața fructelor și legumelor. Aceasta amplifică semnalele unei tehnici de imagistică numită spectroscopie Raman, care permite detectarea substanțelor chimice, chiar și în cantități foarte limitate, la diferite adâncimi și concentrații.
Într-un alt studiu, aceeași echipă a folosit această tehnologie pe mere care au fost stropite cu pesticide folosite în mod curent pentru a înțelege cât de adânc penetrează ele miezul fructelor.
După ce merele au fost spălate, echipa a detectat urme din ambele pesticide folosite atât pe coajă, cât și pe stratul de miez imediat sub ea, superficial. „Acest lucru indică faptul că pesticidele au pătruns în stratul de imediat sub coajă și că metoda tradițională de spălare a fructelor nu poate elimina complet pesticidele”, au explicat cercetătorii.
„Credem că, la finalul acestui studiu, dincolo de datele tehnice, sfaturile pentru sănătate sunt mai importante. De exemplu, în cazul merelor, luându-le coaja putem evita aproape în totalitate pesticidele. Prin urmare, recomandăm fermierilor să folosească pesticide doar atunci când ele se impun. Considerăm că acest studiu reprezintă un pas înainte în detectarea acestor substanțe, iar pentru ulterioare cercetări ar fi necesară o colaborare interdisciplinară, inclusiv legat de toxicitatea cronică a pesticidelor, dezvoltarea de pesticide ecologice și ciclul pe care îl străbat pesticidele în ecosistem”, au mai spus ei.