Cum preparăm repede o cină pe gustul celor mici? Alegem spaghetele cu chifteluțe, nimeni nu va mai face mofturi.
Ingrediente:
Pentru chifteluțe:
400 g carne tocată amestec (50% porc – 50% vită).
2 ouă (știu că în fotografie e unul singur, al doilea s-a dovedit necesar în cursul pregătirii).
50 g pesmet (poate fi înlocuit cu o felie mare de pâine înmuiată în apă și stoarsă bine, cu pesmet chifteluțele sunt mai ferme, cu pâine mai pufoase).
25 g parmezan / grana padano ras.
3 căței de usturoi zdrobiți.
Sare, piper și ierburi aromatice (am folosit oregano, busuioc și frunze de pătrunjel uscate).
Ulei de măsline pentru prăjit.
Pentru sos:
O ceapă medie tocată mărunt (lipsește din fotografie, mi-am dat seama prea târziu și nu mai aveam cum să refac poza).
4 căței de usturoi zdrobiți.
400 g roșii pasate (passata de pomodoro), de preferință de proveniență Italia.
Sare, piper.
(opțional) 100 ml vin roșu sec.
(opțional) 5 frunze busuioc proaspăt.
(opțional) boia de ardei iute / chili.
În plus vom avea nevoie de 500 g spaghete, luați unele italiene de calitate (Barilla sau De Cecco sau Buitoni).
Pregătirea spaghetelor cu chifteluțe:
Se amestecă toate ingredientele pentru chiftele și se formează chifteluțele, de preferință mai mici, pentru a fi ușor de mâncat întregi. Se încinge la foc mediu spre mic un pic de ulei de măsline și se rumenesc chifteluțele, cu grijă să nu se ardă nici chiftelele nici uleiul, care va fi folosit în continuare la sos. Chiftelele nu trebuie gătite complet, ci doar rumenite pe fiecare parte, ele se vor mai găti ulterior în sos. Se scot pe un șervet de hârtie pentru a absoarbi excesul de ulei.
În uleiul rămas după prăjirea chiftelelor (dacă este prea mult se mai scurge din el), tot la foc mediu, se călește ceapa. După ce aceasta s-a înmuiat se adaugă usturoiul zdrobit, care se călește și el maxim un minut. Se adaugă vinul roșu (dacă se folosește) și se reduce bine. Se adaugă roșiile pasate și un pic de apă, frunzele de busuioc, se aduc la fierbere, se dă focul mic și se lasă să fiarbă cu capac cca 20 de minute.
Se potrivește din sare, piper, chili (dacă se folosește) și, eventual, un pic de zahăr sau bicarbonat de sodiu pentru balansarea acidității roșiilor. Se “pescuiesc” frunzele de busuioc și se adaugă chifteluțele. Se aduce din nou la fierbere și se lasă la foc mic încă 15 minute.
Între timp se fierb spaghetele “al dente” conform timpului specificat pe ambalaj. Se oprește o cană din apa în care au fiert pastele.
Pastele fierte nu se scurg în sită, ci se iau cu un clește și se adaugă direct în tigaia în care fierbe sosul. Apa de pe paste va ajuta sosul să devină un pic mai cremos. Se trag pastele împreună cu chifteluțele în sos încă 2 minute maxim. Dacă este nevoie se mai adaugă puțin câte puțin apă din cana rezervată anterior.
Se servesc fierbinți cu parmezan ras.
Poftă bună!
Citește și Paste aproape bologneze .