E vremea grătarelor. Bine, e mai mereu dar vara cu atât mai mult. Un sos barbecue (BBQ) făcut rapid în casă este o alternativă preferabilă la cel din comerț. Se știe că sosurile industriale sunt categoria de preparate cu cei mai mulți aditivi. Cu atât mai mult, dacă îl putem prepara rapid, în timp ce se pregătește grătarul.
Iată mai jos o rețetă echilibrată și fără arome în exces de sos barbecue, una o potențează pe cealaltă. Și puțin picant, și dulce acrișor, și condimentat.
Ingrediente
250 suc de roșii cât mai concentrat/passata
70 g ceapa (1 medie sau 2 mici)
1 cățel de usturoi
60 ml oțet alb
50 g muștar
2 linguri de zahăr
10 g paprika iute
40 g unt
câteva picături de: sos tabasco, Worcester, soia
sare, piper
Procedeu
Trebuie inițial călită rapid ceapa și usturoiul, tăiate mărunt.
Când sunt aproape gata, după circa 4 minute, se adaugă oțetul, apoi sucul de roșii.
Se ține încă puțin la foc mic sub capac, alte circa 3 minute, amestecând din când în când.
Se adaugă la final zahărul, muștarul, piper și paprika.
Se lasă să se răcorească și abia la final se ajustează de sare, dacă mai e nevoie.
Se trece prin sită sau, cine preferă, se poate amalgama cu un mixer vertical.
Sosul barbeque, după cum îi spune numele, însoțește carnea și legumele gătite pe grătar. Însă se poate folosi și pentru a prepara un hamburger sau se poate adăuga în dressingurile de salată.
O jumătate de oră și e gata. Se poate conserva la frigider câteva zile. Dacă mai rămâne. Eventual, se pot dubla cantitățile.