Cultivarea măslinului generează cantități mari de deșeuri, în special în urma tăierii (toaletării) arborilor, proces care produce în mare parte frunze, acestea conținând compuși cu valoare adăugată ridicată – polifenoli – folosiți ca antioxidanți în industrii precum cosmetica, farmaceutica, alimentara sau chimia fină, notează agroinformacion.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Un grup de cercetare din cadrul Școlii Tehnice Superioare de Inginerie Industrială (ETSII) a Universității Politehnice din Madrid (UPM) a dezvoltat un nou proces de extracție a antioxidanților naturali din frunzele de măslin, folosind solvenți supramoleculari. Aceștia au demonstrat că este posibilă valorificarea durabilă a resturilor rezultate din tăierea măslinilor.
Spania, fiind cel mai mare producător de măsline din lume, asigură 35% din producția mondială și deține 25% din suprafața cultivată cu măslini. Drept urmare, generează o cantitate uriașă de resturi de tăiere, formate în mare parte din frunze. Aceste frunze, care de obicei ar fi arse direct în plantații, pot fi valorificate ca sursă de polifenoli, compuși bioactivi cu numeroase beneficii antioxidante în diverse domenii industriale.
Solvenții organici derivați din petrol, metode actuale
În prezent, există mai multe metode industriale de obținere a acestor compuși bioactivi, însă majoritatea implică utilizarea de solvenți organici derivați din petrol, ceea ce reprezintă o problemă serioasă pentru mediu și sănătate, din cauza originii neregenerabile și toxicității ridicate a acestora.
Din acest motiv, apare necesitatea utilizării solvenților ecologici – așa-numiții solvenți verzi – printre care se află și solvenții supramoleculari. Aceștia sunt solvenți sustenabili, formați din suspensii de micelii care generează două faze (organică și apoasă) și care au un potențial promițător pentru extracția din biomasă, deoarece proprietățile lor pot fi ajustate în funcție de aplicație.
În acest context, echipa de cercetători de la UPM a dezvoltat un proces inovator, eficient și ecologic de extracție a antioxidanților naturali din frunzele de măslin, folosind acești solvenți supramoleculari. Dintre toți solvenții testați, cel mai eficient a fost format din acid caprilic, etanol și apă, fiind folosit ulterior pentru optimizarea metodei de extracție și pentru testarea stabilității antioxidanților în timp, în condiții diferite de depozitare.
„Rezultatele obținute confirmă posibilitatea înlocuirii solvenților convenționali derivați din petrol cu solvenți supramoleculari sustenabili, în vederea valorificării frunzelor de măslin prin recuperarea antioxidanților naturali,”explică Andrea Sánchez, una dintre cercetătoarele implicate în studiu.
Rezultatele au fost publicate recent în revista internațională ACS Sustainable Chemistry & Engineering Journal.