Alin Neamțu, fermier din Sacu și președintele Comisiei de Verificare a Produselor 100% originale din cadrul Asociației Crescătorilor de Mangalița, este singurul agricultor din România care a obținut un doctorat având ca temă această rasă de porci. El a declarat pentru G4Food că Mangalița nu este doar o sursă de carne premium, ci și un aliat al sănătății, datorită conținutului ridicat de grăsimi nesaturate și Omega 3. „Slănina de Mangalița este nelipsită de la micul dejun. Mi-am făcut analizele: toate valorile sunt în limite normale – colesterol, trigliceride. Slănina curăță vasele de sânge foarte bine”, spune agricultorul.
Porcul Mangalița este renumit pentru carnea sa de înaltă calitate, bogată în grăsimi nesaturate. Este o sursă importantă de Omega 3 și Omega 6, esențiale pentru sănătatea celulelor și pentru îmbunătățirea capacității cognitive. Grăsimile „bune” contribuie la reducerea riscului bolilor de inimă, prevenirea diabetului de tip II și a bolii Alzheimer. Mangalița este supranumit „porcul-somon” datorită conținutului ridicat de acizi grași nesaturați, care poate ajunge până la 70%, un procent similar cu cel al uleiului de măsline sau somonului. În acest context, carnea de Mangalița este foarte căutată, datorită tendinței consumatorilor de a opta pentru alimente de calitate superioară.
„Cantitatea de Omega 3 pe care această rasă o dezvoltă în grăsime este foarte mare. Este o carne ușor digerabilă. Avem și o lucrare științifică publicată la nivel internațional pe această temă. Am analizat trei mostre: somnul de Dunăre, Mangalița și somonul. Somnul de Dunăre este campion la cantitatea de Omega 3, Mangalița este aproape de acesta, iar somonul, deși foarte recomandat pentru Omega 3, are doar jumătate din cantitatea prezentă la Mangalița”, a declarat Alin Neamțu, pentru G4Food, președintele Comisiei de Verificare a Produselor 100% originale din cadrul Asociației Crescătorilor de Mangalița.
„Mi-am făcut analizele: toate valorile sunt în limite normale – colesterol, trigliceride. Slănina curăță vasele de sânge foarte bine”
Alin Neamțu are 200 de scroafe Mangalița în localitatea Sacu și o carmangerie la Recaș, unde sacrifică animalele. El este, de asemenea, un mare consumator de produse din această rasă de porci, iar pentru a verifica efectele asupra sănătății, și-a făcut analizele.
„Slănina de Mangalița este nelipsită de la micul dejun. Mi-am făcut analizele: toate valorile sunt în limite normale – colesterol, trigliceride. Slănina curăță vasele de sânge foarte bine. M-am verificat și la cardiolog, totul este perfect. Am clienți care susțin același lucru. Unii dintre ei aveau probleme de sănătate și, după ce au început să consume slănină și untură de Mangalița, au observat îmbunătățiri semnificative. Efectele consumului de carne și slănină de Mangalița se simt imediat”, a explicat Alin Neamțu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Creșterea porcilor Mangalița durează doi ani
Carnea de Mangalița este de calitate superioară, dar și prețul este mai mare, fiind dublu față de cel al porcului obișnuit. Alin Neamțu explică diferențele:
„Mulți spun că prețurile sunt mari, am auzit chiar expresii de genul «preț de cocaină». Însă porcii Mangalița sunt crescuți cu cereale, lucernă, paie și în aer liber, intrând în contact cu soarele și pământul, de unde își iau microelementele necesare. În comparație, porcul industrial ajunge la 150 de kilograme în 4-5 luni, pe când Mangalița atinge această greutate în doi ani. De aici și diferențele în calitatea cărnii. Dacă organismul uman digeră carnea de porc obișnuit în 4-6 ore, carnea de Mangalița este digerată în doar 2 ore, similar cu puiul”, a explicat Alin Neamțu.
Doctorat cu tema porcului Mangalița
Alin Neamțu este singurul agricultor din România care a obținut un doctorat cu tema porcului Mangalița.
„Pasiunea mea pentru creșterea porcilor vine din copilărie, de la bunicul meu, care era măcelarul satului. Deși nu mai avea porci Mangalița când eram copil, îmi povestea despre ei, fiind crescuți în turmă înainte de al Doilea Război Mondial.
Porcarul satului îi ducea la păscut dimineața și îi aducea seara. Am dezvoltat această pasiune pentru Mangalița deoarece este un porc aparte”, a relatat agricultorul.
Cei mai mulți crescători mari de Mangalița din România se află în vestul țării și în Transilvania
Mangalița a fost dezvoltată în secolul al XIX-lea în Ungaria, prin încrucișarea porcilor locali cu rase de mistreț. Această rasă a fost predominantă în Europa Centrală și de Est până la mijlocul secolului al XX-lea, când au început să fie preferate rasele comerciale.
Cei mai mulți crescători mari de Mangalița din România se află în vestul țării și în Transilvania.
În prezent, sunt în jur de 7.000 de scroafe cu certificate zootehnice, în aproximativ 160 de ferme, fără a ține cont de cei care cresc porcii în gospodăriile proprii.