Sfaturile experților despre ce trebuie și ce nu trebuie să faci când crești găini în curte

oul sau găina studiu Nature Sursa foto: Pixabay

Creșterea găinilor în curtea din spate poate părea descurajantă, dar odată ce ați finalizat cercetările și v-ați făcut o idee clară, este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care le puteți avea ca proprietar de locuință. Găinile oferă ouă proaspete, control natural al dăunătorilor și companie; fără a menționa că păstrarea lor în curte poate înviora locul cu cotcodăcituri și îmbrățișări (da, multe găini adoră să fie alintate!).

Dar, deoarece găinile sunt creaturi vii, este important să începeți acest proiect știind exact ce este necesar pentru a le menține fericite și sănătoase. În continuare, am întrebat experți pentru cele mai bune sfaturi despre creșterea găinilor în curte, conform bestlifeonline.com.

Beneficiile creșterii puilor de grădină

găini de curte, ouă, sfaturi
Sursa foto: Pixabay

Ouă proaspete

Găinile fac de obicei un ou pe zi, iar aceste ouă reprezintă unul dintre principalele beneficii ale creșterii lor.

„Folosesc ouăle pentru tot —micul dejun, prăjituri și french toast”, spune Andy Ellis, proprietar de lungă durată de găini și director general al Posh.co.uk. „Chiar le ofer vecinilor mei excedentul când au nevoie.”

Ouăle proaspete din cuib au în general un profil nutrițional mai bun decât cele cumpărate din magazin. Ele conțin niveluri mai ridicate de acizi grași omega-3 și niveluri mai scăzute de colesterol și grăsimi saturate; le puteți păstra în frigider până la o lună.

Conexiune cu sursele tale de hrană

Dacă ești nou în creșterea propriilor alimente —sau chiar dacă te-ai limitat doar la fructe, legume și plante aromatice în trecut— creșterea puilor poate fi o experiență deosebită în ceea ce privește învățarea proceselor alimentare.

„Mai presus de ouăle proaspete, cel mai mare beneficiu este stimularea unei conexiuni mai profunde cu sursele de hrană și natura”, spune Corrie Duffy, bucătarul din spatele blogului culinar Corrie Cooks. Poate chiar să îi inspire pe copii să învețe mai multe despre alimente, dacă acesta este unul dintre obiectivele tale.

Control natural al dăunătorilor

Noii tăi prieteni te vor ajuta și în controlul dăunătorilor. „Am cunoscut persoane care au investit într-o mică turmă exclusiv în scopul reducerii dăunătorilor din curtea lor”, spune Brett Bennett, directorul operațiunilor la soluțiile de combatere a dăunătorilor PURCOR.

„Puii mănâncă o mulțime de insecte, de la muște și țânțari până la căpușe și altele —ei vor mânca chiar și șoareci— ceea ce poate ajuta la protejarea plantelor din grădină de dăunători și, în general, face curtea mai plăcută pentru petrecerea timpului”, notează el.

Îngrășământ natural

Puii de găină pot chiar să promoveze sănătatea solului din curtea ta. „Animalele produc constant un îngrășământ excelent și bogat în nitrogen prin fecalele lor”, spune Ryan Farley, CEO al LawnStarter. „Gunoiul de găină este, de asemenea, bogat în alte substanțe nutritive excelente cum ar fi fosforul și potasiul.”

Păsările vor săpa natural prin grămezi de compost și de multe ori își vor lăsa excremente acolo.

„Mulți oameni pe care îi văd cu pui de grădină ajung să recicleze mult din deșeurile lor înapoi în grădină și obțin grădini minunate și luxuriante ca rezultat”, adaugă Farley.

Companie terapeutică

Poate că nu îi plasezi pe pui în aceeași categorie cu pisicile sau câinii din casă, dar aceștia pot oferi multe beneficii terapeutice similare.

„Puii de găină au personalități unice și depind de rutină”, a spus Patrick Biggs, PhD, nutriționist de turmă pentru Purina Animal Nutrition. „Acest lucru face ușor pentru îngrijitori să dezvolte o legătură cu păsările lor. O turmă de pui de grădină poate fi un bun animal de terapie deoarece sunt relaxante de urmărit, relativ ușor de îngrijit și oferă recompense zilnice sub forma ouălor proaspete de fermă.”

Lucruri de luat în considerare înainte de a începe o crescătorie de pui

găini de curte, ouă, sfaturi
Sursa foto: Pixabay

Costuri

Ca orice animal de companie, există anumite costuri asociate cu creșterea puilor. În primul rând, există costul cotețului și al curții pentru pui.

În plus, există costuri lunare de întreținere. Mâncarea costă câteva sute de lei pe an.

Spațiu

Găinile tale vor avea nevoie atât de spațiu în coteț, cât și de spațiu în curte. Cotețul este structura asemănătoare unei case unde păsările vor depune ouăle și vor dormi noaptea; curtea este un spațiu împrejmuit cu gard conectat la coteț unde animalele își petrec zilele.

Cantitatea de spațiu pe care o aveți la dispoziție pentru fiecare găină în fiecare spațiu poate varia ușor în funcție de spațiul disponibil în celălalt. De exemplu, dacă aveți o curte mare, puteți avea un coteț mai mic și invers.

Cu toate acestea, experții de la Universitatea din Georgia spun că majoritatea raselor de găini ar trebui să aibă cel puțin trei metri pătrați de spațiu în coteț per pasăre și aproximativ patru picioare păstrate de spațiu în curte per pasăre. Dacă nu există spațiu de curte, vizați între opt și zece metri pătrați de spațiu în coteț.

Sănătate și siguranță

Vom explica cum să creați un mediu sigur pentru găini mai jos, dar mai întâi trebuie să cunoașteți câteva tehnici importante de sănătate și igienă când colectați ouăle. Conform lui Ellis, va trebui să colectați ouăle zilnic pentru a le evita pe cele stricate sau contaminate.

Când intrați în cotet, purtați încălțăminte desemnată pentru a preveni răspândirea bolilor și spălați-vă întotdeauna bine pe mâini după ce ați manevrat puii sau curățat cotețul lor.

Ar trebui să curățați cotețul în mod regulat și să înnoiți săptămânal patul găinilor.

În cele din urmă, nu împărtășiți niciodată echipamente cu alți proprietari de găini sau de păsări – ar putea introduce bacterii sau viruși noi și potențial dăunători.

Ce rasă de pui vrei să ai?

Dacă creșteți găini pentru ouă, există câteva rase de luat în considerare, iar alegerea depinde de locul unde locuiți și de climatul dvs.

Dacă locuiți într-un loc răcoros, luați în considerare rasele precum Brahma, Chantecler, Australorps, Barred Rocks, Cochins, Wyandottes sau Buff Orpingtons. Dacă locuiți într-un loc cald și umed, cercetați Phoenixes, Minorcas, Andalusians, Leghorns sau Penedescencas.

Ar trebui să luați în considerare și nivelul de producție de ouă și personalitatea fiecărei rase (unele păsări sunt mai prietenoase decât altele!).

Câți pui ar trebui să crești?

Puii apreciază socializarea, deci ar trebui să începeți turma cu cel puțin doi pui, deși trei sunt de preferat. Puteți decide să adăugați păsări suplimentare în funcție de spațiul dvs. sau de numărul de ouă pe care doriți să le obțineți.

Ce mănâncă găinile?

Dacă găinile au voie să se plimbe, pot găsi multă hrană pe cont propriu, inclusiv plante, insecte și semințe. În lunile mai reci sau dacă curtea dvs. nu are spațiu, ar trebui să le oferiți furaje pentru găini. Mâncărurile pot include, de asemenea, fructe de pădure, porumb, verdeață și fructe.

Cum să ții puii în curtea ta din spate?

găini de curte, ouă, sfaturi
Sursa foto: Pixabay

Verifică legislația locală

Nu vrei să încalci legea din greșeală! Unele orașe și localități impun limite pentru începerea unei turme de găini sau interzic total acest lucru. Este mai bine să cunoști regulile înainte să investești în materiale.

Construiește (sau cumpără) cotețul

Scopul principal al cotețului pentru pui este să îi protejeze pe pui de pericole precum prădătorii, ploaia, vântul, căldura, frigul și bolile.

Va trebui să aibă cuibărituri (acestea ar trebui să fie ușor accesibile din exteriorul cotetului pentru a putea colecta ouăle), bârne de odihnă și ventilație pentru circulație. Poți construi cotețul singur sau poți alege dintre multele opțiuni disponibile la vânzare.

Creează o zonă de mișcare

Aici puii tăi vor face exerciții fizice. Zona trebuie să fie bine închisă cu gard din sârmă pentru a-i proteja pe pui de prădători. Asigură-te că gardul este îngropat în pământ cu cel puțin un picior pentru a descuraja animalele care pot săpa.

Majoritatea proprietarilor de pui țin, de asemenea, hrănitori și adăpători în cotet (de obicei, puii nu mănâncă după ce se duc la odihnă cu câteva minute înainte de înserare, astfel încât să poată avea acces la acestea în timpul zilei când au cel mai mult nevoie).

Oferă hrană și apă zilnic

Asigură-te că puii tăi au apă proaspătă de băut în fiecare zi. Îi poți hrăni și zilnic sau poți folosi un hrănitor de mari dimensiuni care poate servi hrană pentru mai multe zile fără a fi nevoie să reumpli.

Menține cotețul curat

Un coteț murdar crește riscul de infectare al puilor. În fiecare săptămână, ar trebui să îndepărtezi excremente și să pui un strat proaspăt de paie. Cel puțin de două ori pe an, ar trebui să faci o curățare profundă.

Pentru aceasta, scoate stratul de paie și orice accesorii ale cotețului cum ar fi hrănitori și prăvălii. Pulverizează cotețul cu furtunul și dezinfectează-l cu un produs de curățat natural, cum ar fi oțetul și apa. Lasă totul să se usuce la aer și apoi adu înapoi accesoriile, împreună cu o noi paie.

Colectează ouăle

Majoritatea găinilor își vor pune ouăle până la mijlocul dimineții, iar tu ar trebui să le colectezi cât mai curând posibil. „Cu cât oul stă mai mult în cuib, cu atât este mai probabil să se murdărească, să se spargă sau să își piardă calitatea interioară”, scrie Penn State.

Pune-le direct în coșuri din sârmă cu acoperire plastic sau tavă de ouă din plastic și spală-le la o temperatură caldă imediat ce ajungi la chiuvetă. Uscă-le și răcește-le imediat după aceea.

Protejează-ți plantele

Acum că puii tăi au un început bun, va trebui să asiguri și restul grădinii tale.

„Puii pot distruge complet plantele tale dacă au acces la ele, așa că dacă nu găsești o modalitate de a-i împiedica să ajungă la plantele tale, te poți confrunta cu o recoltă eșuată sau cu flori smulse”, spune Jeremy Yamaguchi, CEO al Lawn Love. „O plasă de sârmă sau un fel de gard este cea mai bună modalitate de a-i ține la distanță.”

Merită să ai pui de curte?

găini de curte, ouă, sfaturi
Sursa foto: Pexels

Depinde de prioritățile tale! Din perspectivă financiară, ia în considerare faptul că puii vor costa cîteva sute sau mii de lei pe an.

Totuși, nu totul poate fi cuantificat în bani. Va trebui să iei în considerare și cât de mult efort ești dispus să depui pentru puii tăi și cât de satisfăcătoare este această activitate pentru tine. Răspunsul va fi diferit pentru fiecare!

Concluzie

Deținerea de pui de curte necesită multă cercetare, începând de la cunoașterea dacă ai bugetul și spațiul necesar pentru a-i menține curat și în siguranță. Dacă ești pregătit pentru provocare, poate fi extrem de satisfăcător, iar vei beneficia de ouă proaspete, control al dăunătorilor și companie plăcută.

Sursa foto: Pixabay / Pexels

Citește și 10 motive pentru care rațele nu ar trebui să lipsească din ferma/gospodăria ta / Sunt low-cost, te destresează și elimină dăunătorii

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *