Sectorul cărnii adoptă inteligența artificială: de la controlul greutății la monitorizarea mediului în ferme

sector carne, vaci Sursa foto: Pexels

Industria zootehnică și a cărnii adoptă utilizarea inteligenței artificiale (IA) datorită impulsului marilor companii care investesc în această tehnologie pentru o monitorizare aprofundată a fiecărui proces: de la controlul greutății animalelor și gestionarea carcaselor în sălile de tranșare, până la monitorizarea mediului în ferme.

„Rolul IA în viitorul sectorului cărnii” este unul dintre subiectele abordate la târgul Meat Attraction, desfășurat la Madrid.

Importanța IA în industria cărnii

David Martínez, șeful Departamentului de Tehnologii ale Informației și Comunicațiilor de la Centrul Tehnologic Ainia, a subliniat pentru EFE Agro că IA valorifică datele, care reprezintă un “element esențial pentru creșterea economică, competitivitate, inovare, crearea de locuri de muncă și progres social”.

În sectorul cărnii, centrul Ainia colaborează la proiecte de analiză a comportamentului animalelor, utilizând senzori capabili să detecteze nivelurile de stres sau să numere animalele pentru a monitoriza situația din ferme.

De asemenea, IA este utilizată pentru clasificarea pieselor de carne și controlul acestora prin tehnici de viziune artificială și spectrală. Alte aplicații includ termografia pentru detectarea defectelor de etanșare a ambalajelor cu carne și estimarea greutății animalelor.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Martínez a subliniat că firmele trebuie să colecteze toate datele necesare, astfel încât IA să le poată stoca, învăța și apoi să ofere soluții optimizate. IA permite trecerea la un model bazat pe prevenție, îmbunătățind viteza și eficiența proceselor și generând decizii precise.

Exemple de implementare a IA în sector

Joaquín Terés, responsabil Agritech Innovation la Nealia, a evidențiat impactul IA asupra cântăririi puilor în ferme, proces care a revoluționat metoda de gestionare a greutății.

Datorită IA, producătorii pot distribui efectivele pe categorii de greutate în loc să ofere doar o medie estimată, ceea ce permite abatoarelor să primească informații mai exacte.

Nealia a dezvoltat și tehnologii de viziune IA pentru monitorizarea încărcării și descărcării animalelor. Un alt proiect, “FarmerSupport”, analizează în mod inteligent fermele folosind camere cu viziune normală și termică, care se deplasează de până la șase ori pe zi pentru a monitoriza starea animalelor și a preveni incidente.

În plus, proiectul “Nealia Farms” automatizează controlul mediului în ferme prin senzori care monitorizează constant parametri importanți, contribuind la bunăstarea animalelor și eficiența producției.

IA pentru eficiență și calitate

Carlos de la Iglesia, responsabil cu implementarea IA la societatea spaniolă Incarlopsa, a explicat utilizarea viziunii artificiale pentru identificarea produselor care ies din sala de tranșare. Acest sistem automatizează procesul, reducând erorile și crescând eficiența producției.

Incarlopsa implementează IA și pentru inspecția avansată a produselor, detectând excesul de grăsime, prezența hematoamelor sau a corpurilor străine, îmbunătățind astfel controlul calității.

De asemenea, compania își propune să utilizeze IA pentru predicții și analize detaliate, captând date pe întregul lanț de producție: de la fermă la abator și sala de tranșare.

Această tranziție către automatizare și digitalizare poziționează industria cărnii într-o nouă eră, bazată pe precizie, eficiență și sustenabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *