Seceta cumplită a determinat autoritățile franceze să raționalizeze apa pentru irigații în regiunile cele mai afectate

Poveștile secetei: ”ploaia artificială” ar costa numai 15 euro/ha, dar structura din MADR responsabilă cu creșterea precipitațiilor susține că are nevoie de bani ca să cumpere avioanele necesare Poveștile secetei: ”ploaia artificială” ar costa numai 15 euro/ha, dar structura din MADR responsabilă cu creșterea precipitațiilor susține că are nevoie de bani ca să cumpere avioanele necesare

”Fermierii români obişnuiesc să-i invidieze pe cei francezi, fiindcă aceştia încasează subvenţii mai mari şi reuşesc să-şi vândă producţia la preţuri mai bune decât în România. Pe de altă parte, anunţurile Ministerului Agriculturii din ultimii doi ani, potrivit cărora producţia medie la hectar la porumb obţinută la noi ar fi fost mai mare decât în Hexagon, date statistice denunţate, însă, recent de o publicaţie agricolă autohtonă ca fiind umflate de pix, cu siguranţă că le-a umplut pieptul de mândrie alor noştri. ”Iată, i-am bătut pe francezi, cu toate subvenţiile lor!”, şi-au spus unii în barbă ascultându-i pe Dragnea şi pe Daea vorbind la mitinguri electorale, fiindcă producţiile alea record n-ar fi fost obţinute, nu-i aşa?, fără politica preţioasă a partidului. Dar să lăsăm deoparte acest reviriment al mentalităţii anilor ’80 ai secolului al XX-lea şi să ne punem următoarea întrebare: ar vrea vreun fermier român de cultură mare să ia locul unui fermier francez de cultura mare, acum, în vara anului 2019? Mai ales al unui fermier din regiunea Puy-de-Dome?” notează revista-ferma într-un articol publicat astăzi 20 septembrie, citând un articol din Le Monde.

Fermierii care au culturi în câmpia Limagne, traversată de râul Allier, au redus semnificativ consumul apei pentru irigat, efectul fiind o scădere a randamentului culturilor agricole respective. Nenorocirea este cu atât mai mare, cu cât câmpia Limagne este inima activităţii producătorului de seminţe Limagrain, care ocupă poziţia a patra la nivel mondial. ”Impactul va fi foarte mare, mai ales la porumb”, a recunoscut un lider al agricultorilor din regiune.

Citiți articolul integral pe revista-ferma.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *