Şcolile din Cipru participă la colectarea uleiul de gătit uzat pentru a fi transformat în combustibil

ulei Foto: Pexels

Cercetătorii din Cipru beneficiază de ajutorul copiilor pentru a recicla uleiul de gătit uzat în biocombustibili, în cadrul unui program care a fost lăudat la nivel internaţional, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Iniţiativa ‘Tiganokinisi’, sau tigaia, presupune o caravană care vizitează şcolile, unde cercetării fac demonstraţii cu privire la experimente ştiinţifice şi îi încurajează pe copii să aducă uleiul de gătit uzat de acasă pentru a fi colectat la şcoală, filtrat şi ulterior vândut pentru a fi transformat în motorină bio.

Obiectivul este acela ca Ciprul să contribuie la rezolvarea unei importante probleme globale, aceea a milioanelor de litri de ulei de gătit uzat care sunt aruncate în fiecare an, blocând ţevile de scurgere, declanşând incendii la gropile de gunoi şi contaminând depozitele subterane de apă.

“Pentru a colecta doar o singură jumătate de litru de ulei de gătit uzat din fiecare din casele noastre este nevoie de o logistică uriaşă. Atunci am inventat acest concept în care şcolile devin hub-uri de colectare”, spune Xenia Loizidou, preşedinta ONG-ului AKTI Project and Research Centre, care coordonează colectarea uleiului ce va fi vândut pentru a fi transformat în motorină bio.

Veniturile generate sunt împărţite între şcolile participante, în funcţie de cât ulei au donat, şi copiii au un cuvânt de spus când vine vorba de ce proiecte ecologice primesc bani, spune Loizidou.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Peste 550.000 de euro au fost direcţionaţi spre proiecte precum instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperişul şcolilor, fântâni şi grădini.

Proiectul, susţinut de Ministerul cipriot al Educaţiei, a devenit o parte din curicula naţională în 2018 şi acum implică peste 80.000 de şcolari în fiecare an. În 2021, acest proiect a primit un impuls după ce grupul petrolier american Chevron a intervenit şi a finanţat toate costurile cu o caravană care a implicat tineri cercetători care au vizitat peste 500 de şcoli.

“Vrem să fim un partener pozitiv în orice comunitate în care operăm”, spune Kristian Svendsen, directorul Chevron pentru Egipt şi Cipru.

Din cele aproximativ 2.000 de tone de ulei de gătit folosite anual în Cipru, doar aproximativ 10% este colectat, spune Loizidou. “Vrem să îi învăţăm pe copii că deşeurile nu sunt gunoaie. Deşeurile au valoare şi acesta este conceptul de bază al unei economii circulare”, precizează Loizidou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *