Există multe lucruri care evocă vara: porumb dulce fiert, fripturi la grătar și, desigur, mult timp petrecut pe plajă. Dar nimic nu simbolizează vara mai bine decât pepenele verde. Este ușor, răcoritor și foarte hidratant, fiind format în mare parte din apă — ceea ce îl face gustarea ideală pentru o zi toridă, potrivit delish.com. Îl poți pune într-un smoothie, într-o salată sau îl poți savura ca atare. De asemenea, are un gust excelent într-o margarita.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ce să nu-ți placă? Singurul inconvenient al pepenelui verde este să ajungi acasă cu unul prost. Un pepene necopt poate fi fad. Așadar, cum alegi cel mai bun pepene?
Cumpără pepene verde doar când este sezonul lui
Primul sfat pentru a obține pepenele perfect este să-l cumperi în sezon. În general, sezonul pepenilor este de la începutul lunii august până la jumătatea lui septembrie. În unele zone, însă, pepenii pot fi recoltați începând chiar cu mijlocul lunii iulie.
Dar asta nu înseamnă că poți mânca pepene doar vara.
„Chiar și în afara sezonului, pepenii pot fi delicioși!”, spune nutriționista Lauren Manaker. Majoritatea pepenilor disponibili în extrasezon sunt importați din regiuni unde sunt cultivați tot anul.

Cum alegi un pepene verde dulce și zemos
- 1.Verifică-i codița, pentru a evalua coacerea – Un indicator bun al maturității pepenelui verde este să te uiți la codiță. Ar trebui să alegi un pepene cu o codiță uscată, zbârcită și maro – semn că a fost cules când era copt.
„Pete albe pe suprafață sau o codiță verde indică de obicei că pepenele a fost recoltat prea devreme, așa că evită să-l alegi” spune Alstede Modery. - 2.Caută un pepene mat – Un pepene lucios poate fi mai frumos, dar aspectul mat e un semn mai bun. Dacă e prea strălucitor, e posibil să fie necopt.
- 3.Uită-te după pata galbenă – Unul dintre cele mai cunoscute semne ale unui pepene verde bun este pata galbenă pe partea de jos. Aceasta se numește „pata de sol” – porțiunea care a stat în contact cu pământul în timpul creșterii.
Manaker spune că această pată ar trebui să fie „galben untos”. „Dacă e prea portocalie, pepenele e prea copt și moale. Dacă e prea albă, e necopt și va avea gust fad, asemănător cu castravetele”, explică ea. - 4.Caută semne de „păienjenire” sau crăpături uscate – „Evită pepenii cu daune vizibile precum tăieturi, lovituri sau perforații, deoarece acestea pot afecta calitatea miezului,” spune Manaker.
Dar sunt și semne bune: „păienjenirea” (crăpături maronii) sau „webbing” (modele asemănătoare unei rețele). Acestea apar atunci când albinele polenizează florile, ceea ce influențează și fructul.
Cu cât modelul este mai mare, cu atât pepenele este mai dulce. - 5.Verifică greutatea – Alege un pepene care pare greu pentru dimensiunea lui.
„Pepenii conțin 92% apă, deci un pepene mai greu este mai zemos,” spune Manaker.
Dacă ți se pare prea ușor, e posibil să fie prea copt și să fi început să se usuce.
Un pepene uscat? Nu, mulțumesc. - 6.Bate-l ușor – Da, e un sfat frecvent, dar are un sâmbure de adevăr.
Contează sunetul pe care îl face.
Dacă sună prea înfundat sau mat, probabil nu e prea suculent.
Ceea ce vrei este un sunet gol, clar, vibrant.