Idei de gustări care pot reduce riscul de cancer de colon/ Iaurtul, merele și oleaginoasele, printre alimentele recomandate de un gastroenterolog

Alimente ce previn cancerul de colon Sursa foto: Pexels

Gustările sănătoase pentru intestin, cum ar fi iaurtul, citricele și nucile, pot contribui la reducerea riscului de cancer de colon, potrivit eatingwell.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Alimentele aprobate de gastroenterologi, precum merele, pepenele verde și guacamole, susțin digestia.
Evident, o dietă sănătoasă nu înlocuiește îngrijirea medicală, dar joacă un rol esențial în reducerea riscului de boli cronice.

Ratele cancerului de colon sunt în creștere, în special în rândul adulților tineri, așa că este mai important ca niciodată să acordăm prioritate alimentelor benefice pentru sănătatea intestinală. Gastroenterologul Joseph Salhab, oferă sfaturi despre cele mai bune alimente și obiceiuri de viață pentru o sănătate intestinală optimă și o digestie eficientă.

Ce alimente sunt recomandate pentru reducerea riscului de cancer colorectal

Recent, dr. Salhab a făcut câteva recomandări de alimente ce pot reduce riscul de cancer colorectal și a precizat care sunt preferatele sale.

„Amintiți-vă că reducerea riscului nu înseamnă eliminarea completă a acestuia. Dieta nu înlocuiește niciodată tratamentul sau evaluarea medicală, dar trebuie mereu discutată, pentru că știm că persoanele cu diete mai sănătoase au un risc mai scăzut de boli cronice”, spune dr. Salhab.

Majoritatea recomandărilor făcute de dr. Salhab sunt gustări sănătoase, ușor de integrat în rutina zilnică. Iată câteva gustări aprobate de gastroenterologi pentru a-ți menține sănătatea intestinală:

  • Iaurt – Iaurtul nu este doar baza unui parfait delicios. Oferă numeroase beneficii – de la susținerea sănătății osoase până la cea a inimii. O meta-analiză arată că un consum mai mare de iaurt este corelat cu o reducere de 7% a riscului de cancer colorectal. Parfaiturile cu fructe de pădure și granola sunt gustări simple și sănătoase. Încearcă ceva nou vara aceasta cu mini parfaituri de iaurt înghețat sau iaurt grecesc cu căpșuni și ciocolată.
  • Citrice – Dacă îți place să iei o portocală cu tine ca gustare, ești norocos. Citricele sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea intestinală datorită conținutului lor de fibre și apă. Consumul regulat de citrice poate reduce riscul de cancer asociat tractului digestiv și respirator superior. Savurează o portocală, un grapefrut sau o clementină ca atare, adaugă-le într-un smoothie sau într-o salată de fructe colorată.
  • Oleaginoase – Oleaginoasele precum migdalele, caju și nucile Braziliene sunt bogate în proteine, ceea ce le face gustări sățioase. Dar beneficiile nu se opresc aici. Gastroenterologul Salhab citează cercetări care arată că două porții de nuci pe zi pot reduce cu 42% riscul de recurență a bolii la persoanele cu un stadiu avansat de cancer de colon. Datorită proprietăților lor benefice pentru intestin, merită să ai mereu oleaginoase în cămară. Prăjește-le alături de condimentele tale preferate sau cu glazură de miere și susan. Pentru un dublu beneficiu, adaugă-le peste iaurt.
  • Mere – Un măr pe zi chiar ar putea ține doctorul departe. Cu un conținut ridicat de fibre benefice pentru inimă, merele sunt atât delicioase, cât și nutritive, iar multe studii susțin valoarea lor nutritivă. Un studiu caz-control a arătat că un consum zilnic de mere reduce riscul de cancer colorectal cu 47%. Combină-le cu unt de arahide sau cu brânză pentru o gustare bogată în proteine și fibre.
  • Pepene verde – Pepenele verde își poartă numele cu mândrie – conține 92% apă. Hidratarea este esențială pentru o digestie sănătoasă, deoarece menține tranzitul intestinal activ. Așadar, consumul suficient de apă și de fructe hidratante precum pepenele verde este esențial. Pepenele proaspăt este delicios ca atare, dar îl poți ridica la un alt nivel cu un dressing de mentă și busuioc sau puțină coajă de lime și sare.
  • Sos de roșii și guacamole – Roșiile și avocado au fost asociate cu reducerea riscului de cancer de colon datorită conținutului lor de fibre și antioxidanți. Partea cea mai bună este că aceste fructe sunt ingredientele-vedetă în unele dintre cele mai gustoase sosuri. Sosul de roșii și sosul guacamole sunt alegeri nutritive ca gustare sau aperitiv. Și nu este nimic mai bun decât varianta făcută în casă – încearcă salsa proaspătă de roșii și guacamole, perfecte pentru a fi servite împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *