Sarea ascunsă în alimente procesate crește riscul cardiovascular / Specialiștii indică produsele care trebuie evitate, pentru că au cel mai mare conținut de sodiu

Alimentele cu cel mai mare conținut de sodiu FOTO: Dreamstime/Viorel Dudau

Specialiștii în nutriție atrag atenția asupra consumului excesiv de sodiu, un factor major în creșterea tensiunii arteriale și în afectarea sănătății cardiovasculare. Potrivit dieteticienilor, majoritatea oamenilor consumă mult mai mult sodiu decât recomandările zilnice, fără să fie conștienți de acest lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Printre alimentele cu cel mai ridicat conținut de sodiu se numără produsele procesate și conservele notează foodandhealth.com. Surimi, de exemplu, poate conține peste 1000 mg de sodiu într-o porție de 100 g. Sosul de soia are, în medie, 800 mg de sodiu într-o lingură, iar sosul barbecue ajunge la 1400 mg în jumătate de cană. Chiar și un singur castravete murat mare poate furniza aproximativ 800 mg de sodiu, iar o felie de pizza depășește 600 mg.

Supele și borșurile la conservă conțin de obicei peste 600 mg de sodiu pe porție, în timp ce cinele rapide la plic sau mixurile pentru paste sau orez depășesc frecvent 800 mg per porție. Produsele congelate, mezelurile, șunca sau creveții cu sos sunt, de asemenea, surse importante de sodiu. Alte alimente care adaugă la aportul zilnic de sare sunt sucurile de legume, brânza procesată, pâinea, condimentele și mesele luate în oraș.

Consumul zilnic de sodiu, recomandat

Experții recomandă ca un adult să nu depășească 1500–2300 mg de sodiu pe zi, în funcție de vârstă și starea de sănătate. În practică, acest lucru înseamnă că fiecare masă ar trebui să conțină maximum 500 mg de sodiu sau să mențină un echilibru între calorii și sodiu.

Pentru a reduce aportul de sodiu, specialiștii recomandă creșterea consumului de fructe și legume proaspete, leguminoase și cereale gătite din ingrediente naturale. Astfel, dieta devine mai sănătoasă, tensiunea arterială este mai bine controlată, iar riscul cardiovascular se diminuează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *