Șalota și ceapa nu sunt același lucru. Cum se folosește și cum se poate conserva ruda mai rafinată a cepei

salota-cu-ce-se-deosebeste-de-ceapa-si-cum-se-foloseste-la-gatit foto: pixabay.com

Șalota (Allium ascalonicum) este o legumă care aparține aceleiași familii cărora aparțin usturoiul, ceapa sau prazul, familia Alliaceae. Are caracteristici aromatice intermediare, undeva la intersecția dintre ceapă și usturoi. Este foarte apreciată în bucătărie datorită aromei sale delicate și aromatice, care o face ideală pentru a da gust preparatelor fără a acoperi celelalte ingrediente.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -
salota-cu-ce-se-deosebeste-de-ceapa-si-cum-se-foloseste-la-gatit
foto: pixabay.com

Se prezintă sub formă de bulbi formați din mai multe căței, precum usturoiul, dar mai mari decât el. Totodată, sunt mai alungiți și mai mici decât ceapa. Culoarea poate varia de la tonuri de roz la violet sau maroniu deschis, în funcție de soi. Preferă climatul temperat și solurile bine drenate. Se plantează toamna sau la sfârșitul iernii și se recoltează vara.

Reprezintă baza aromatică a unor preparate, atunci când vrem ca aceasta să fie mai delicată și din acest motiv evităm ceapa. Are și o ușoară aromă de usturoi, în plus. Uneori, în funcție de ceea ce vrem să obținem, poate fi adăugată în plus într-o bază aromatică, pe lângă ceapă, pentru un plus de savoare și parfum.

În ce preparate se folosește șalota

Șalota este des utilizată în preparate la cuptor, alături de alte legume, sau pentru a da aromă cărnii și peștelui. De asemenea, este foarte nimerită în supe și ciorbe, datorită gustului său delicat și aromat. Se poate, de asemenea, înăbuși în tigaie cu ierburi aromatice, carameliza sau pregăti în sos dulce-acrișor.

Este un ingredient esențial și în prepararea a două sosuri celebre – béarnaise și bordelaise – și se potrivește foarte bine și în ragu-ul de carne. Mai este folosită cu predilecție și la prepararea celebrelor risotto italiene. De asemenea, poate fi tăiată fin și adăugată în salate, crudă. Are în general aceleași proprietăți nutriționale ca și ceapa, fiind un aliment foarte sănătos și recomandat.

Cum se păstrează șalotele și cum se pot conserva la borcan

Ca și în cazul cepei, se recomandă evitatea frigiderului și a pungilor de plastic. Șalotele se păstrează foarte bine, pentru o perioadă lungă, într-un loc răcoros cum ar fi cămara, dar doar în pungi de hârtie.

Alternativ, se poate conserva în ulei, urmând metoda tradițională folosită de italieni.

  1. Se curăță bine de coajă.

  2. Se acoperă cu sare grunjoasă timp de câteva zile și se acoperă.

  3. Se spală, apoi se lasă în oțet timp de 15 zile.

  4. Se spală din nou și se pune într-un borcan sterilizat cu ulei extravirgin de măsline și piper.

În acest fel, șalota poate fi păstrată până la un an și se folosește în același fel ca și atunci când este crudă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *