VIDEO I Salată de țelină și parmezan cu nuci și curmale, sau salată Waldorf modificată. O rețetă care îl va face și pe ultimul sceptic să iubească această legumă

salata telina 3 foto: instagram.com/anchovytrove

Dulc, sărat, crocant, un mix de texturi și gusturi care se potențează și reechilibrează reciproc. O salată de țelină inspirată de clasica salată Waldorf – care are ca ingrediente, pe lângă tulpinile de țelină, nuci, mere, struguri, unite elegant cu maioneză și așezate, toate, pe o bază de salată verde. O propune Fourhorsemen, un wine bar foarte popular din Broolkyn, New York, ca fel unic ușor, echilibrat dar și plin de gust și savoare.

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Nick Curtola (@nickcurtola)

„Oaspeții au impresia că e ceva complicat, că e vreun fel de truc de bucătărie la mijloc”, scrie despre această salată autorul ei, chef Nick Curtola, în introducerea cărții de bucate a restaurantului, publicată anul trecut, citat de ziarul Financial Times. „Cred că întreg ‘magnetismul’ stă pur și simplu în prospețimea câtorva ingrediente-cheie, în special menta și lămâile, dar și în cât de ascuțit e cuțitul”, mai spune el.

Iată mai jos ingredientele și procedeul până la cel mai mic detaliu. Se poate reproduce fidel sau se poate adapta gustului propriu.

Ingrediente pentru 2 porții

  • 65 g nuci

  • 200 g țelină tulpini tip Apio, tăiată din cotor și feliată oblic, în bucăți de 0,5 cm

  • 75 g curmale Medjool, tăiate subțiri, pe lung, fără sâmburi

  • ½ linguriță fulgi de ardei iute

  • 1½ linguriță sare de mare

  • 2 linguri suc proaspăt de lămâie

  • 75 ml ulei de măsline extravirgin

  • 25 g frunze de mentă proaspătă, tocate grosier, plus altele dacă e nevoie

  • 90-100 g parmezan

Procedeu

  1. Preîncălzește cuptorul la 175°C. Așază nucile într-un singur strat pe o tavă și coace-le, scuturând tava și amestecând din când în când, până se rumenesc ușor, 12–15 minute. Scoate-le pe o farfurie și lasă-le să se răcească.

  2. Într-un bol mare, combină țelina, curmalele, fulgii de ardei iute și sarea. Adaugă nucile coapte, zdrobindu-le ușor pe măsură ce le lași să cadă în bol. Toarnă deasupra sucul de lămâie și uleiul de măsline, amestecând bine până când țelina e acoperită uniform și la dedesubt începe să se întrezărească un sos.

  3. Adaugă frunzele de mentă și amestecă ușor, de câteva ori, nu trebuie zdrobite prea mult. Menta trebuie să rămână proaspătă în salată.

  4. Transferă salata pe farfurii, asigurându-te că fiecare porție are suficiente nuci și curmale. Cu o răzătoare mai grosieră, rade încă un pic de parmezan și servește imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *