Cinnamon rolls, sau rulouri cu scorțișoară, reprezintă o rețetă foarte cunoscută din nordul Europei, creată cu exact un secol în urmă în Suedia, sub numele de kanelbulle. Între timp, a cucerit toată lumea: inițial, brutăriile americane, pentru ca apoi să revină pe continent și să se răspândească în toată Europa.
Sunt extrem de interesante mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, cu aroma lor de scorțișoară care invocă, anticipat, Crăciunul. Pot fi un desert de ceai sau de cafea, dar și un desert după o masă principală, dacă sunt în format mai mic. Alături de donuts și pancakes, sunt cele mai frecvent consumate preparate în timpul brunch-urilor americane. Conțin unt dar una peste alta nu au creme calorice și sunt un dulce acceptabil.
Aluatul lor original este unul dospit, foarte asemănător celui de cozonac. Motiv pentru care e tentant ca, atunci când facem cozonac de Crăciun, să ținem de puțin aluat deoparte și să le încercăm. Și în timp ce aluatul stă la dospit, preparăm amestecul de zahăr și scorțișoară și glazura de zahăr cu apă.
Ingrediente pentru 8-10 rulouri cu scorțișoară
600 de făină albă obișnuită pentru pâine
120 g lapte integral
120 g apă
80 g unt
60 g zahăr
1 ou
3 g drojdie uscată sau 10 g proaspătă
100 g zahăr
15 g scorțișoară
200 g zahăr pudră
5 linguri de apă
Procedeu
Se topește untul în cuptorul cu microunde sau într-un vas pe aragaz și se lasă să se răcească ușor, îl vom folosi spre final.
Într-un bol separat, amestecăm făina, zahărul, și un praf de sare.
Într-un alt vas mic, amestecăm laptele cu drojdia și oul cu apa.
Adăugăm întâi amestecul cu lapte peste ingredientele uscate din bol și amestecăm cu o lingură. Ulterior, procedăm la fel și cu al doilea amestec, cel cu apă și ou.
Când aluatul a ajuns la o formă compactă, îl lăsăm în același bol să dospească, acoperit, circa 1h, la temperatura camerei.
Între timp, pregătim umplutura, amestecând zahărul cu scorțișoara.
Când își dublează volumul, aluatul se tranferă din bol pe masă sau pe o altă suprafață de lucru pe care presărăm foarte puțină făină.
Se întinde cu un sucitor o foaie de circa 1 cm grosime, în formă de dreptunghi. Se unge cu untul topit și se presară cu scorțișoara amestecată cu zahăr.
Se rulează foaia ca un cilindru, se sigilează la capăt și se taie în secțiune felii de 3-4 cm grosime.
Se așează rulourile într-o tavă unsă cu unt, cu partea tăiată în sus, lăsând spațiu între ele. Se presară cu puțin zahăr și se lasă să dospească a doua oară 30 de minute.
Se coc în cuptorul deja încălzit la 180°C timp de 30 de minute, funcție de puterea cuptorului. În momentul în care oprim cuptorul decorăm rulourile cu glazura preparată din zahărul pudră amestecat cu apă.
Exact același procedeu se poate urma și cu aluat de cozonac.