Gheorghe Deaconu are 68 de ani şi o poftă de a munci nestrunită nici măcar de problemele de sănătate deloc uşoare pe care i le-a adus vârsta. De meserie e lăcătuş-mecanic, a lucrat la o întreprindere cu profil metalurgic din Râmnicu-Vâlcea, dar s-a ocupat încă din tinereţe şi de cultivarea căpşunilor, o îndeletnicire mai veche a oamenilor din partea locului.
”Tatăl meu a fost zidar, dar a lucrat împreună cu mama şi câteva răzoare cu căpşun. În timpul lui Ceauşescu dădeam căpşunile la un centru local, dar ne mai duceam şi la Sibiu, la piaţă. Atunci, nu era uşor să treci cu marfă din judeţul Vâlcea în judeţul Sibiu. Era o barieră la Brezoi, pe Valea Oltului, unde te opreau paznicii. Ne mai înţelegeam cu ei, mai închideau ochii….”scrie revista-ferma.ro.
În comuna Bărbăteşti din judeţul Vâlcea se află, probabil, cel mai nordic loc din Oltenia unde sunt obţinute în solar tomate pentru piaţă. Urci cu maşina pe şosea, având în faţă muntele Buila-Vânturiţa, un munte maiestuos, cu versanţi abrupţi, şi nu-ţi trece prin minte că, undeva, în această vale tot mai îngustă, se coc nişte roşii uriaşe şi gustoase, care iau drumul Sibiului, ca să fie vândute în Piaţa Cibin. Descoperi cu uimire solariile de la poala pădurii.
Mica afacere cu tomate, dar şi cu căpşune, zmeură şi alte bunătăţi, aparţine familiei Deaconu, ai cărei membri demonstrează, prin munca lor tenace, că o bucată de pământ aproape atârnată de poala unui munte poate aduce câştiguri mulţumitoare. Ei nu beneficiază de fonduri europene şi nici nu au aplicat ca să încaseze miile de euro oferite prin Programul ”Tomata”.
Citește articolul integral pe revista-ferma.ro.