9.073.860 de găini ouătoare au fost în fermele din România în 2019, mai multe decât în Austria, Cehoslovacia, Bulgaria, Irlanda sau Danemarca, dar mai puține decât în Germania, Polonia sau Franța. Cele mai multe au fost în fermele germane: 54.900.379 de găini ouătoare, 13,3% din totalul efectivelor la nivelul Uniunii Europene. România deține un procent de 2,2% din efectivele totale la nivel european, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană.
Numărul total de găini ouătoare este însă un criteriu pur cantitativ. Diferența calitativă este făcută de sistemul de creștere a păsărilor. Sunt patru sisteme: 1.enriched, care presupune creșterea găinilor în spații închise, supra-aglomerate, astfel încât acestea nici măcar nu-și pot întinde aripile; 2. burn, tot un sistem de creștere în spațiu închis; 3. free range, sistem de creștere prevăzut cu padoc și 4. organic, adică un sistem de creștere certificat de un organism acreditat în acest sens, cu respectarea regulilor agriculturii ecologice. Toate găinile dintr-un sistem de creștere certificat ecologic sunt crescute în sistem free range, dar nu toate găinile crescute în sistem free range aparțin unui sistem de creștere certificat organic.
După criteriul creșterii găinilor ouătoare în sistem ecologic, România scade pe locul 16, pe care îl împarte cu Estonia, ambele țări având numai 1,4% din efective crescute în sistem ecologic. Precizăm însă că Estonia a avut anul trecut 45.800.939 de găini ouătoare, iar 1,4% din aceste efective înseamnă, desigur, mult mai mult decât 1,4% din totalul de 9.073.860 de găini ouătoare deținut de România în 2019.
Sistemul predominant în România rămâne cel denumit în engleză enriched, 62,6% din efectivul total, cu spații închise, în care păsările viețuiesc înghesuite, în condiții mult inferioare celor cerute de Uniunea Europeană pentru bunăstarea animalelor. În sistem burn, tot inferior, cu caracter industrial, sunt crescute în procent de 32,9% din efectivul total. În sistem free range, un sistem superior, fermierii români cresc numai 3% din efectivul total.
Reamintim că potrivit raportului EFSA pentru anul 2018, 75 de probe prelevate din fermele avicole din România au conținut depășiri ale nivelului maxim admis de Fipronil, un pesticid care nu ar mai trebui utilizat, fiindcă a fost interzis în Uniunea Europeană! Din totalul probelor, 13 au fost prelevate din grăsimea găinilor ouătoare, iar 62 din ouă. De menționat că în anul anterior, nu a fost raportată nici măcar o singură probă contaminată cu Fipronil. La începutul anului 2019, a fost confirmată utilizarea Fipronilului într-o fermă din județul Teleorman.
Cea mai puternică tendință de certificare eco a creșterii găinilor ouătoare o înregistrează Danemarca. În această țară nordică, dintr-un efectiv de 4. 203.583 de găini ouătoare, un procent de 32,1 % aparține deja agriculturii ecologice. Suedia a certificat 16,2 % din 8.901.921 de exemplare, iar Austria 12,2% din 6.921.026 de exemplare.
Monitorizarea consumului de produse organice pe piața europeană a relevat că ouăle obținute în ferme certificate ecologic sunt cele mai cumpărate mărfuri de acest tip. În termeni comerciali, ouăle ecologice au cea mai mare cotă de piață în sectorul bio, potrivit unui studiu european.
Citește și articolul ”Ouăle ecologice, pe primul loc în topul celor mai căutate produse bio pe piața europeană”