Valoarea totală a produselor și a serviciilor agricole din țara noastră a ajuns anul trecut la 19 miliarde de euro ( fiind calculată după prețurile de bază ), fapt care ne plasează pe locul șapte în Uniunea Europeană, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană.
Pe primele patru locuri se află Franța ( 77 mld euro ), Germania ( 58,2 mld euro ), Italia ( 57,8 mld. euro ) și Spania ( 51,7 mld. euro ).
România se află în plutonul al doilea, după Olanda ( 29,1 mld. euro ) și Polonia ( 26,4 mld. euro ). Valoarea produselor și a serviciilor din agricultura românească a crescut anul trecut cu 4,2%, contribuind împreună cu Germania, Polonia și Olanda la creșterea valorii producției și a serviciilor agricole la nivel european.
Trei sferturi ( 76,4 % ) din valoarea totală a agriculturii europeane din anul trecut au aparținut acestor șapte state, printre care se află și România. Este cunoscut faptul că România excelează prin producția de cereale și prin exportul de animale vii, cu precădere ovine. Un alt sector agricol important este apicultura, România fiind a doua mare putere apicolă europeană.
Din păcate, țara noastră exportă în principal materii prime agricole ( cereale și animale vii ) pe piețele extracomunitare și importă produse agricole procesate din țările comunitare.
Valoarea totală a produselor și serviciilor agricole din U.E. a ajuns anul trecut la 418 mld. euro.
Cea mai mare valoare ( 52,8% ) a fost obținută de sectorul legumelor, al produselor horticole și al cerealelor. Un procent de 38,6 % a fost obținut de sectorul animalelor și al produselor de origine animală, cea mai mare contribuție având-o sectorul laptelui și al creșterii suinelor.