Zarzuela este în realitate un gen teatral, specific spaniol. Un tip de spectacol gălăgios și amuzant care adună tot ce e caracteristic spaniolilor, personaje care vorbesc tare și repede, petreceri, costume, culori, anecdote etc. Se pare că cel care a creat acest gen este chiar Calderon de la Barca, faimosul dramaturg spaniol, când a scris în 1657 Golful sirenelor. Omul, care era scriitor, dramaturg și teolog a produs o varietate de opere: de la tragedii la comedii și tratate de bază în domeniu; a creat personaje comice, inspirate din cele de la curte, tragice, care râdeau cu un ochi și plângeau cu altul, eroi care își câștigau dreptatea cu spada, practic „de toate”. De aici până la Zarzuela, a fost un pas.
Dar Zarzuela noastră, de care vom vorbi astăzi, este un preparat culinar, și el cu „de toate” și el esența spiritului culinar mediteranean. Caracteristică provinciei Castellon și frecvent gătită în zonele de coastă ale Cataloniei, Zarzuela de pește și/sau fructe de mare mai este numită și bouillabaisse-ul spaniol. Este o tocană cu multă zeamă sau o supă cu puțin lichid. Acest timp de casoletă, pe care spaniolii îl numesc „plato de cuchara”, adică o mâncare ce se mănâncă folosind lingura, este foarte întâlnit în perioada rece a anului. Și cum toamna abia a început, vom mai prepara astfel de mâncăruri.
Dar să revenim la tocana noastră cu de toate.
Ingrediente (pentru 5 persoane)
1 pește undițar mare sau 2 mici
1 doradă mică
3-4 calamari mici
5 creveți
5 langustine
5 cartofi
5 morcovi
Jumătate de ardei roșu
Jumătate de ardei verde
1 roșie
1 ceapă
2-3 căței de usturoi
Ulei de măsline
Sare, piper, boia dulce, șofran.
Preparare
Pentru început am preparat o supă bază. Peștele a fost tăiat în bucăți și pus (cu tot cu capete) la fiert, în 2 litri de apă și 1 cub de concentrat bio de legume. Creveții i-am lăsat întregi pentru poză, dar ideal este să-i curățați și să puneți și carcasele în supă.
După 10 minute, am scos bucățile mari cu carne de pește undițar, am mai fiert capetele și dorada încă un sfert de oră.
Între timp am tăiat mărunt și am călit în ulei de măsline ceapa, ardeii, usturoiul. Roșia am dat-o pe răzătoare și am adăugat-o să se călească. Am strecurat supa. Am ales din sită bucățele de doradă (cu grijă să nu punem oase) și le-am adăugat în supă. Se pun apoi calamarii tăiați rondele (eu n-am pus că i-am uitat în piață, după ce i-am plătit), cartofii și morcovii curățați și tăiați, cartofii în bucăți mici, morcovii feliuțe subțiri, în supă și i-am fiert 10 minute, am adăugat legumele, condimentele, sarea. Când cartofii sunt aproape gata, se pune peștele scos la început dn supă și se mai fierbe câteva minute. Chiar înainte să stingem focul, adăugăm creveții și langostinele, care practic se vor găti de la căldura supei. Presărăm pătrunjel verde tocat mărunt.
Mie îmi place să pun și o linguriță de mujdei, în farfurie, nu în supă, dar asta e componenta personală, spaniolii nu pun nimic.
Evident puteți folosi orice combinație de pește și fructe de mare, totul e permis.
Poftă bună!