Cârcotașii și obsedații de diete vor spune că grăsimea de porc nu e bună, se pune direct pe artere. Nimic nu ne împiedică să folosim porc iberic sau mangalița, cum am făcut eu. Am ales un secreto iberic și o grăsime de mangalița.
Ce este un secreto?
Practic este o tăietură de carne, specifică măcelarilor spanioli, o bucățică extrem de fragedă aflată între piciorul din față și mușchiul porcului. Am putea spune că e axila porcului. Nu sună grozav, dar e foarte fragedă și gustoasă, mai ales când provine de la un porc iberic, un porc hrănit natural, în libertate.
Ingrediente pentru varza călita
1 varză măricică
1 ceapă
Untură de porc 1-2 linguri
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Supă de legume sau apă și un cub de concentrat bio de legume
200 de gr de bulion de roșii
O bucată de carne de porc, poate fi ceafă, mușchi, eu am folosit secreto
Sare, piper, cimbru, o foaie de dafin.
Preparare
Legumele se curăță și se spală. Varza se taie „fideluță” subțire, scoțînd cotorul și nervurile groase ale foilor. Ceapa se toacă mărunt.
Se marinează carnea cu sare, piper, cimbru și puțin ulei de măsline și se lasă să ajungă la temperatura camerei.
Se topește untura într-o tigaie sau cratiță care se poate pune în cuptor. Se călește ceapa câteva minte, apoi se pune varza. Se lasă în untură, amestecând până începe să se înmoaie.
Se adaugă supă cât să o acopere și se fierbe cam 20-30 de minute.
Se pune sare, piper, dafin, cimbru, bulionul de roșii. Se așează carnea deasupra și se bagă la cuptorul preîncălzit la 160-170 de grade C pentru 2 ore. Se verifică apoi carne. Dacă este aproape făcută se ridică temperatura la 200 de grade și se mai lasă jumătate de oră. Dacă nu prelungim timpul de gătire la temperatura anterioară.
Se servește cu mămăligă, ardei iute și smântână.
Poftă bună!
Citește și Jamonul – șunca maturată spaniolă/ Găsești multe sortimente sub această denumire