Rețetele Juanitei: Tocană de cartofi cu praz și măsline/ Vegetariană sau cu o bucată de porc, e la fel de gustoasă

tocana cartofi Foto: G4Food

Păstrez din copilărie amintirea mâncării (tocanei) de cartofi pe care o făcea des mama, firesc, pentru că era cel mai ușor de găsit aliment. Când carnea lipsea aveam un prânz vegetarian, când prindea o bucățică de porc sau pui, tocana era înnobilată. Iar când găsea și măsline, o bucurie. Mi-e poftă și acum gândindu-mă cum pisam cartofii, amestecându-i cu sosul și bucățile de carne bine fiartă.

Și în ziua de azi, când avem atâtea opțiuni, dacă ar fi să fac un top cinci al preferințelor culinare, tocana de cartofi ar avea un loc pe podium. Un preparat gustos, ieftin și ușor de făcut.

Ingrediente:

tocana cartofi
Foto G4Food

1 kg de cartofi

1 praz

1 ardei verde

2 căței usturoi

2-3 linguri de ulei de măsline

Măsline negre

2-3 linguri de bulion de roșii

1 linguriță pastă de ardei

Supă sau apă (în ultimul caz 1 cub de concentrat de legume bio)

Sare, piper, boia, dafin.

Dacă vreți și carne 400 de gr de porc sau pui.

Prepararea tocanei de cartofi:

Se taie prazul (partea albă) în rondele fine, ardeiul și usturoiul se toacă mărunt și se călesc toate în uleiul încins. Se curăță cartofii, se taie fâșii mai groase.

tocana cartofi
Foto G4Food

Se pun peste legume, se completează cu supă sau apă și concentrat de legume. Se adaugă sare, piper, boia și o frunză de dafin.

Se fierb cam 20-30 de minute la foc mediu, până sunt aproape gata. Se adaugă și bulionul de roșii, plus pasta de tomate și se mai dau un clocot-două.

Măslinele se fierb separat (un clocot, nu mai mult) și se adaugă în mâncare.

Dacă puneți carne, fierbeți întâi carnea, spumați sau strecurați și folosiți supa pentru pregătirea tocanei.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *