Sârbușca este o ciorbă de cartofi acrită cu zer sau cu lapte prins, originară din zona Moldovei. Este o rețetă de mâncare de păstori. I se mai zice și zărbușcă sau năcreală cu chișleag. Acesta din urmă este lapte de vacă închegat, lapte care rămâne în vas după luarea smântânii formate la suprafață.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Originea acestui preparat se regăsește în zona Moldovei, în Munții Neamțului mai exact, unde o preparau ciobanii de la stână, și o acreau cu zer de oaie sau cu jintiță (lichidul care rămâne după ce smântâna a fost bătută pentru a scoate untul).
În timp, această rețetă a pătruns în mai multe variante, în diverse zone ale Moldovei. În unele zone se folosește zerul sau jintița pentru a o acri, în altele chișleagul, în unele zone apare chiar smântâna sau smântâna amestecată cu iaurt.
Tot în funcție de zonă se pot adăuga fie păstăi și mazăre, fie diverse ierburi, cum ar fi ștevia, loboda sau urzicile. Indiferent de variantă, la bază vom avea o fiertură de cartofi, ceva mai groasă decât o ciorbă obișnuită, și un preparat lactat cu care o vom acri.
Ingrediente ciorbă
1 kg cartofi
2 morcovi
1 ceapă mare
1 ardei gras
1 l lapte prins (eu am pus 500 de gr de iaurt grecesc)
2-3 gălbenușuri
Leuștean, țelină sau pătrunjel verde
Sare, piper.
Eu a pus și conopidă, rădăcină de țelină și de păstârnac.
Preparare ciorbă
Curățăm cartofii de coajă, îi spalăm bine și îi tăiem în cuburi. La fel morcovii, ceapa și ardeiul, tocate apoi mărunt.
Punem toate legumele tocate într-o oală cu 2-3 litri de apă. Adăugăm sare și piper și lasăm să fiarbă la foc mic, până când se înmoaie.
Batem gălbenușurile și le amestecăm cu laptele prins/iaurtul, până obținem o compoziție omogenă. Adaugăm treptat un polonic de zeamă fierbinte peste ele, amestecând (pentru a evita coagularea ouălor).După ce s-a temperat, turnăm totul în oală și omogenizăm bine.
Mai lăsăm ciorba să dea un clocot și presărăm verdeață tocată.
Se poate consuma atât caldă, cât și rece. Punem alături o mămăliguță și o ceapă fie verde fie roșie.
Poftă bună!
Citește și
Rețetele Juanitei. Storceag – o ciorbă tradițională din Dobrogea adaptată la pește de mare
Ciorbă de cartofi ca în Ardeal, cu afumătură și smântână/Rețeta pe care o găteau bunicile noastre