Rețetele Juanitei: Plăcintă rapidă de mere cu foietaj din comerț. Fără zahăr adăugat, dar cu multă scorțișoară

placinta mere Foto: G4Food

Plăcinta de mere, indiferent de forma și rețeta ei, nu e în sine ceva complicat. Baza este umplutura de mere care se face asemănător, indiferent ce fel de foi sau ce tehnică ai folosi. Variantele cele mai uzuale sunt cu foi subțiri de plăcintă sau tarte Tatin.

Vă propun să facem și o plăcintă care este cumva între ele. Să-i zicem plăcinta cu foietaj din comerț.

Ingrediente

2 foi de aluat foietaj (de la frigiderul din supermarket, nu de la congelator, din cele pentru pateuri), preferabil de formă rotundă

placinta mere
Foto: G4Food

Umplutura

1,5 – 2 kg de mere

50 de grame de unt

30 de grame de sirop de curmale (opțional), îl puteți înlocui cu orice îndulcitor

scorțișoară cât vă place.

Preparare

Se pune o foaie de plăcintă în tava cuptorului, pe hărtie de copt. Dacă nu e rotundă, se taie un cerc din aluat folosind ca șablon o farfurie mare sau un cerc de carton. Se înțeapă foaia cu furculița și se pune deasupra o altă foaie de copt, peste care se așează o altă tavă. Totul se pune la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, căldură sus-jos, 20 de minute. Sau urmează indicațiile de pe ambalajul foietajului.

Se scoate când e gata și se pune la răcit.

Aceeași procedură se aplică în cazul celei de-a doua foi, dar nu se mai pune nimic deasupra. Foaia se va umfla și va lăsa un spațiu gol în interior. Când e gata se lasă și ea la răcit.

Se prepară umplutura. Merele se curăță de coajă și cotor (nu le aruncați, daca vreți să faceți peltea), se taie bucățele mărunte. Se topește untul, se adaugă și olingură de ulei de măsline, ca să nu se ardă, se pun merele și scorțișoara și se fierbe (vreo 45-60 de min), la foc mic, până scade complet lichidul. Dacă o vreți mai dulce (eu nu, dar la noi în familie sunt iubitori de prăjituri mai dulci) puneți 3-4 linguri de sirop de curmale. Eu așa am facut, de asta, merele sunt mai închise la culoare. Puteți pune peste merele crude și sucul de la jumătate de lămâie. Stafide, nuci, ce știți că va place în plăcinta de mere.

placinta mere
Foto: G4Food

 

La foietajul umflat se sparge cu grijă foița subțire de deasupra. Astfel va rămâne o foaie cu adâncitură în interior în care se pot așeza merele. Așa nici nu se vor imprăștia pentru că marginea foietajului le păstreajă în interior. Se așează foaia întinsă deasupra, ca un capac. Peste, se potriveste, cu fața peste foaie, un platou sau o farfurie mai mare decât plăcinta. Dintr-o singură mișcare se întorc platoul și plăcinta. Acum platoul va fi în poziție normală, iar fostul capac al plăcintei a devenit bază.

Lăsati-o peste noapte înainte de a o tăia pentru ca umezeala din mere să intre în foietaj. Se taie în felii și se servește, după gust, cu o bolă de înghețată de vanilie, simplă, cu nuci și fructe uscate sau chiar cu o cremă de brânză. Ies 8 felii generoase.

placinta mere
Foto: G4Food

Poftă bună!

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *