În tinerețea mea, ouăle umplute se făceau doar de sărbători sau la o masă mai festivă, cu musafiri mai spilcuiți. Erau preparate și pentru nunți sau botezuri. Apoi timpul le-a cam scos din modă.
Mama, care era o gospodină tradițională, cu Sanda Marin în sertar și un caiet întreg de rețete dictate de bunica, făcea câteodată ouă umplute. Nu am văzut pe nimeni care să nu mănânce sau măcar să guste. Erau primele care dispăreau de pe platouri.
Eu nu prea fac, deși alor mei le plac mult. Sunt migăloase și au maioneză, care pe căldură e dificilă. Dar am făcut ieri, pentru o salată de crudități, mai multă maioneză decât trebuia și am zis să utilizez resturile pentru ceva bun.
Ingrediente
5 ouă fierte tari (1 de persoană și un supliment pentru fiecare)
Câteva linguri de maioneză de casă
3 fire de ceapă verde (partea albă)
Sare, piper.
Pentru decor
Câteva fâșii de ardei copt
Feliuțe de castraveți murați
Feliuțe de măsline
Frunze de ceapă verde.
Odată ouăle fierte (timp de 10 minute), se răcesc și se taie în două pe lung. Se scoate gălbenușul, se pune într-un vas și se pisează cu blenderul sau furculița.
Se prepară maioneza, ca în acest video (doar că nu veți pune usturoi).
Se taie ceapa verde, partea albă, în rondele subțiri. Aveți grijă, ceapa să nu fie udă, nici ustensilele de bucătărie. Maioneza în contact cu apă se taie.
Se amestecă gălbenușurile cu maioneza, ceapa, sare și piper.
Dacă vreți să faceți ouăle de mai multe feluri, împărțiți compoziția și mai adăugați ingrediente. Puteți pune puțin pate de ficat de casă. Ori o conservă mică de ton sau niște pastă de pește. Sau avocado pisat și coriandru proaspăt, tocat mărunt.
Nu am putut pune compoziția în poș (ar fi ieșit mai elegante), dar poșul meu are un vârf foarte îngust și n-ar fi trecut bucățelele de ceapă. Așa că am pus compoziția cu lingura și câteva elemente colorate de decor.
Am așezat lângă platoul cu ouă o salată de ardei copți, roșii și usturoi.
Poftă bună!