Rețetele Juanitei | Orez Jollof african cu legume/ Preparat vegan (de post), dar îi poți adăuga și carne și va ieși la fel de bun

orez jollof Foto: G4Food

Orezul Jollof își are originile în Imperiul Jolof (Wolof), un stat confederativ din Africa de Vest (secolele XII-XVIII), care includea părți din Senegal, Mali, Gambia și Mauritania. Potrivit istoricului alimentar Fran Osseo-Asare, prima versiune a preparatului a fost thieboudienne, un fel de mâncare din orez, pește, fructe de mare și legume. Alte teorii sugerează că orezul Jollof s-a răspândit prin intermediul Imperiului Mali, datorită negustorilor Djula sau că a apărut în perioada colonială, când Senegalul importa orez spart din Asia de Sud-Est, forțând bucătarii locali să-l integreze în rețetele tradiționale.

Utilizarea ingredientelor precum roșiile, ardeii iuți și condimentele asiatice indică faptul că rețeta modernă a orezului Jollof nu a putut apărea înainte de secolul al XIX-lea. O poveste populară din Senegal o creditează pe Penda Mbaye, o bucătăreasă din Saint-Louis, drept creatoarea preparatului, după ce a înlocuit orzul cu orez. De-a lungul timpului, Jollof a devenit unul dintre cele mai cunoscute preparate africane, evoluând în numeroase variante regionale și alimentând o competiție amicală între țările din Africa de Vest, cunoscută sub numele de „Războiul Jollof”.

Ingrediente

orez jollof
Foto: G4Food
  • 400 de gr de (curățat) ardei roșu.
  • 400 de gr de roșii curățate de coajă
  • 30 gr pastă de roșii concentrată
  • 4-6 căței de usturoi
  • Ardei iute (eu am folosit 4 ardei mici și răi, puneți mai puțin sau deloc dacă nu vă place picant)
  • 400 gr orez cu bob lung (eu am folosit basmati)
  • 1 morcov mediu
  • 1 praz mic
  • 2 cepe medii
  • 400 ml supă de pui bază (de legume, dacă se dorește un produs vegetarian sau de post)
  • 60 gr ghimbir proaspăt ras
  • 4 foi de dafin
  • 3 cuburi bulion de pui bio (de legume, dacă se dorește un produs vegetarian sau de post)
  • 50 gr unt (se omite, dacă se dorește un produs vegetarian sau de post)
  • Ulei de măsline
  • Sare
  • Piper
  • Curry pudră (după gust)
  • Oregano uscat (după gust)
  • Cimbru uscat (după gust)

Preparare orez jollof

Pregătim sosul de roșii cu ardei, putem pune și din conservă, dacă avem. Cu ajutorul unui robot de bucătărie sau blender se mărunțesc roșiile, ardeii, una dintre cepe și ardeii iuți. Acest sos se fierbe cca 10 minute la foc mediu, dar nu trebuie să scadă.

Călim legumelor. A doua ceapă se tăie julienne, împreună cu prazu- rondele și morcovul ras și se călesc în două-trei linguri de ulei de măsline cca 5 minute la foc mediu. Se adaugă pasta de roșii, usturoiul mărunțit/zdrobit, ghimbirul și foile de dafin și se mai gătesc încă 2-3 minute.

Se fierbe și se scade sosul. Se adaugă sosul pregătit anterior și se fierbe la foc mic spre mediu cca 15-20 de minute, până când s-a evaporat toată apa și sosul începe să se îngroașe. Se asezonează cu curry, oregano, cimbru, cuburile de bulion, sare și piper.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Se adaugă orezul bine spălat și scurs și se amestecă până când este bine acoperit cu sos. Se adaugă supa bază și, la foc mare, se aduce rapid la punctul de fierbere. O dată ce a început să fiarbă, se reduce focul la minim și se lasă să se gătească până când orezul este făcut, adică cca 30 de minute, amestecând (cu mișcări ușoare, ca să nu iasă pilaf), pentru a nu se arde.

Când orezul este gata, se stinge focul și se adaugă untul la temperatura camerei, amestecându-se până se topește și se încorporează complet. Dacă preparatul se dorește vegetarian sau de post, acest pas se omite

La final, cu focul stins, pentru mai multă prospețime, se pot adăuga și o roșie mare feliată subțire și / sau o ceapă medie tăiată rondele, care se amestecă în orez și se acoperă recipientul pentru a fi gătite puțin în căldura reziduală.

Se servește cu o salată alături sau ca și garnitură la o friptură de pui. De asemenea se poate prepara cu carne, pește, fructe de mare, după dorință.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *