Mușchiulețul de porc întreg este o carne fragedă, fără grăsime, de aceea este bun și în momentele de dietă, dar în același timp, trebuie să avem grijă să nu îl uscăm prea mult. Gătirea însă trebuie să fie completă, porcul nu se servește decât bine copt, așa că vom vedea ce trebuie să facem pentru a găsi punctul de echilibru.
Mușchiulețul sau mușchiuleții sunt subțiri și fragezi. În primul rând, carnea se fasonează, adică se curăță de eventualele membrane sau bucăți de grăsime. Înainte de a-l prepara, grosimea mușchiului trebuie să fie egală pe toată lungimea.
Într-o tigaie cu puțin unt amestecat cu o lingură, două de ulei de măsline se aruncă 2-3 căței de usturoi, un fir de cimbru proaspăt și se prăjește rapid mușchiul pe toate laturile. Doar cât să fie sigilat. Ideal este ca tigaia să poată fi băgată apoi la cuptor. Preîncălzim cuptorul la 190-200 de grade. Temperatura și timpul de gătit poate varia în funcție de mărimea bucății de carne și de cantitate, dar și de cuptor.
Punem rapid tigaia în cuptor (carnea nu trebuie să se răcească și îl setăm pentri 15-20 minute. Testăm cu un termometru interiorul cărnii și când a ajuns la 63-65 de grade C îl putem scoate. Dacă vă place mai gătit 70 de grade, dar nu mai mult, ca să rămână suculent. Îl scoatem din cuptor și punem câteva bucățele de unt pe el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Se lasă la odihnit, înainte de a fi servit, măcar 10 minute. Apoi îl puteți felia, asezona cu sare și piper. Serviți-l cu cartofi, orez, cereale, legume sau/și salată.
Poftă bună!