Rețetele Juanitei. Dulceață de căpșuni, rețeta simplă. Durează mai mult pregătirile decât fierberea propriu-zisă a fructelor

dulceata capsuni

Ce nu-mi place mie la dulcețuri este timpul în care pregătești fructele. În special la căpșuni, care sunt multe și mici, e muncă de migală. Căpșunile se spală bucată cu bucată, apoi se taie fiecare codiță și apoi se cântăresc. La final trebuie să fie un kg.

Rețeta de dulceață este inspirată de Savori Urbane, nu este identică, dar de aici m-am inspirat. Mama nu făcea dulceață, doar gem, iar bunica… era mare specialistă în dulcețuri, prăjituri și conserve, dar n-a apucat să împărtășească nimic cu mine, eram prea micuță când s-a dus. Mama avea un caiet de rețete de-ale bunicii, din păcate, dulceața nu și-a găsit loc în el.

Ingrediente

Așadar, un kg de fructe fără codițe.

Zahărul, un kg și el. Pare mult, dar la dulceață cantitatea de fructe e egală cu cea de zahăr, la gem se pun 300-400 de grame de zahăr la kg de fructe.

Sucul de la o jumătate de lămâie.

Și 200 de gr de apă rece.

Puteți pune și arome dacă doriți, dar mie mi se pare că aroma căpșunilor bate orice.

Preparare

Zahărul se pune într-o cratiță cu gura mai largă, să aibă toate fructele loc lejer. Dar nu puneți fructele de la început. Mai întâi, legăm siropul. Punem zahărul, apa și sucul de lămâie. Fierbem la foc mediu până începe să clocotească, iar zahărul este topit complet.

dulceata capsuni

Atunci adăugăm fructele, dăm focul la mic și supraveghem să nu dea spuma pe dinafară. Se fierbe 10 minute. Se ia spuma de deasupra și se acoperă cu o hârtie de copt udată și stoarsă peste care punem o cărpă curată umezită și stoarsă. Merge și fără hârtie, dar cârpa poate aluneca și se va păta. Se lasă 24 de ore.

dulceata capsuni

A doua zi se pune din nou la fiert, iar când începe să clocotească se lasă cam 15 minute. Dulceața e gata când ajunge la 105 gr C sau picătura lăsată pe farfurie se întinde în fir. Nu vă speriați că pare lichidă, se va îngroșa când se răcește. Se spumează.

Se pregătesc borcanele, vezi aici cum. Se toarnă dulceața în borcane. Se pasteurizează sau se lasă la răcit 2-3 zile împachetate în pături, cu gura în jos. Dacă rămâne sirop, nu se aruncă, se păstrează și el în borcane.

Pe durata fierberii, nu se amestecă în cratiță, pentu că fructele trebuie să rămână întregi. Mie dintr-un kg de fructe mi-au ieșit două borcane mari de dulceață și un castronaș care s-a mâncat repede, plus o sticlă mică de sirop.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *