Este unul dintre cele mai simple preparate vegane/ de post pe care le știu. În 30 de minute e gata, e bun, cu un gust fresh și foarte hrănitor.
Ce este cuș-cuș-ul?
Cuș-cuș-ul este un ingredient extrem de hrănitor, care poate înlocui cu succes pâinea. În Spania, unde locuiesc eu, este extrem de popular, în special în sud, unde a fost adus în timpul califatelor arabe.
Cuș-cuș- ul este tradițional în gastronomia Maghrebului și în general în bucătăria Africii de Nord, în special în Algeria, Tunisia, Maroc și Mauritania.
Couscous-ul este un aliment compus din granule de griș din grâu dur cu dimensiuni medii de aproximativ un milimetru în diametru (după preparare), care se gătește la abur împreună cu legume, năut și carne sau uneori doar cu lapte.
Numele îi vine din adaptarea cuvântului francez „couscous”, care la rândul său derivă din termenul berber „seksu”, ce înseamnă „bine rotunjit”, „bine format” sau „rotunjit”. Este felul principal de mâncare în multe comunități din nordul Africii, iar în unele familii se prepară zilnic (Wikipedia).
Ingrediente necesare pentru acest cuș-cuș:
300 de gr de linte gata fiartă (un borcan mic)
350 de gr de cuș-cuș
1 roșie
1 ceapă
1 ardei roșu
2 morcovi
1 dovlecel mic
Supă de legume (dacă nu aveți puneți apă)
2 linguri ulei de măsline
1 frunză de dafin
Câteva fire de pătrunjel
Sare, piper, chimion
Preparare:
Spălăm și legumele, scurgem lintea într-o sită.
Tăiem legumele în bucățele nici prea mici nici prea mari. Tragem ceapa și morcovii la tigaie în uleiul încins, adăugăm sare, piper și chimion, acoperim cu supă (sau apă) și le călim 15-20 de minute. Cu 5-10 minute înainte să fie gata punem și dovleceii și ardeii. Mie îm plac legumele al dente, dar e opțiunea fiecăruia. Dacă puneți apă, adăugați și un cub de concentrat de legume, neapărat bio. Fierbeți la foc vioi să scadă lichidul.
Când e aproape complet scăzut puneți și lintea.
În timpul în care legumele fierb, într-o altă tigaie, într-o lingură de ulei, prăjiți cuș-cuș-ul. Puneți deasupra supă fierbinte în raport 1 la 1 cu cantitatea de cuș-cuș. Opriți focul și acoperiți tigaia. Lăsați 5 minute. Ridicați apoi capacul și, cu o furculiță, separați boabele.
Servire:
Puneți pe farfurie cuș-cuș, apoi adăugați legumele și decorați cuu pătrunjel.
Poftă bună!