Rețetele Juanitei: Salată de cuș-cuș cu legume și linte/ Preparat ideal pentru perioada de post, dar bun oricând pentru o masă vegană/ Se face în 30 de minute

cus cus

Este unul dintre cele mai simple preparate vegane/ de post pe care le știu. În 30 de minute e gata, e bun, cu un gust fresh și foarte hrănitor.

Ce este cuș-cuș-ul?

Cuș-cuș-ul este un ingredient extrem de hrănitor, care poate înlocui cu succes pâinea. În Spania, unde locuiesc eu, este extrem de popular, în special în sud, unde a fost adus în timpul califatelor arabe.

Cuș-cuș- ul este tradițional în gastronomia Maghrebului și în general în bucătăria Africii de Nord, în special în Algeria, Tunisia, Maroc și Mauritania.

Vezi detalii

Couscous-ul este un aliment compus din granule de griș din grâu dur cu dimensiuni medii de aproximativ un milimetru în diametru (după preparare), care se gătește la abur împreună cu legume, năut și carne sau uneori doar cu lapte.

Numele îi vine din adaptarea cuvântului francez „couscous”, care la rândul său derivă din termenul berber „seksu”, ce înseamnă „bine rotunjit”, „bine format” sau „rotunjit”. Este felul principal de mâncare în multe comunități din nordul Africii, iar în unele familii se prepară zilnic (Wikipedia).

Ingrediente necesare pentru acest cuș-cuș:

300 de gr de linte gata fiartă (un borcan mic)

350 de gr de cuș-cuș

1 roșie

1 ceapă

1 ardei roșu

2 morcovi

1 dovlecel mic

Supă de legume (dacă nu aveți puneți apă)

2 linguri ulei de măsline

1 frunză de dafin

Câteva fire de pătrunjel

Sare, piper, chimion

Preparare:

Spălăm și legumele, scurgem lintea într-o sită.

Tăiem legumele în bucățele nici prea mici nici prea mari. Tragem ceapa și morcovii la tigaie în uleiul încins, adăugăm sare, piper și chimion, acoperim cu supă (sau apă) și le călim 15-20 de minute. Cu 5-10 minute înainte să fie gata punem și dovleceii și ardeii. Mie îm plac legumele al dente, dar e opțiunea fiecăruia. Dacă puneți apă, adăugați și un cub de concentrat de legume, neapărat bio. Fierbeți la foc vioi să scadă lichidul.

Când e aproape complet scăzut puneți și lintea.

În timpul în care legumele fierb, într-o altă tigaie, într-o lingură de ulei, prăjiți cuș-cuș-ul. Puneți deasupra supă fierbinte în raport 1 la 1 cu cantitatea de cuș-cuș. Opriți focul și acoperiți tigaia. Lăsați 5 minute. Ridicați apoi capacul și, cu o furculiță, separați boabele.

Servire:

Puneți pe farfurie cuș-cuș, apoi adăugați legumele și decorați cuu pătrunjel.

Poftă bună!

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *