Când chefii povestesc despre secretele gătitului într-un restaurant, cele mai simple trucuri pentru a-ți ieși mâncarea gustoasă sunt cantitățile mari și timpul îndelungat de gătire. Orice ciorbă sau tocană făcută în ceaunul mare are un gust aparte, iar fripturile sau sosurile lăsate ore în șir la cuptor sunt necrezut de fragede.
Când vă puteți permite să așteptați 6 ore înainte de a scoate friptura din cuptor, vă recomand să încercați această rețetă: carne de porc. Clasică, ceafă și coaste.
Ingrediente
O bucată întreagă de ceafă de porc (eu am făcut cam un kilogram)
O bucată întreagă de coaste (am pus cam 5 coaste)
3 cartofi
2 morcovi
1 ceapă mare
4-5 căței de usturoi
Sare, piper, salvie, 2 linguri oțet, 2 linguri miere, 2 linguri ulei de măsline.
Preparare
Am spălat bine cartofii, i-am tăiat în sferturi, cu coajă cu tot. Am curățat morcovii și ceapa și am tăiat legumele în bucăți mai mari. Usturoiul îl puteți spăla și lăsa în coajă, eu l-am curățat.
Dovleacul am vrut sa-l fac pentru o supă și l-am pus și pe el în tavă, nu l-am servit cu friptura. Voi dacă vreți și dovleac la friptură nu e supărare. Merg chiar și câteva sfecle din care să faceți o salată cu hrean.
Am așezat legumele într-o tavă mare de cuptor, am pus și carnea deasupra. Am dat sare, piper, salvie. Am amestecat bine și restul ingredientelor într-un borcănel și am stropit carnea și legumele. O folie de aluminiu bine închisă deasupra și am introdus tava în cuptorul setat la 140 de grade C, căldură sus-jos, pentru 6 ore. Vi se pare mult? Asta înseamnă slow cooking. Alimentele se gătesc încet, la temperatură scăzută și își păstrează toate proprietățile nutritive, gustul și aromele.
După 6 ore friptura este perfectă, legumele gătite exact cât trebuie. Carnea se rupe, am încercat să o tai cu cuțitul și nu merge să o feliezi, se desface de fragedă ce e. Oasele coastelor cad când încerci să le apuci. Zeama din tavă nu o aruncați pentru că din ea va ieși un sos minunat.
Precum vedeți timpul de coacere este lung, dar prepararea propriu-zisă vă ia fix 10 minute. Aș zice că merită așteptarea. Dacă puneți alături o murătură va fi și mai ușor de digerat porcul. Pentru că, vă rog să mă credeți, veți mânca mult.
Poftă bună!