Rețetele bunicii: brânzoaice cu mărar, pentru momentele când nu îți prea pasă de siluetă

brânzoaice cu marar, retete, retetele bunicii Foto: Mira Gomboș

Perioada asta de primăvară târzie, când lumina crește tot mai mult și serile devin calde și prelungi, mă duce, uneori, cu gândul la serile copilăriei tihnite pe care am avut-o lângă bunici.

Erau tihna și echilibrul pe care le simți în preajma oamenilor ce își știu rostul, care muncesc fără să se plângă și le țin pe toate într-o ordine firească, de parcă așa au fost de când lumea.

În astfel de seri, în timp ce eu și Paul, frate-miu mai mic, ne jucam cu copiii din vecini până în buza întunericului, bunica ne pregătea chestii care ne bucurau tare mult: câte un tuci de cartofi prăjiți cu usturoi verde, lipii mari cât tigaia unse, fierbinți, cu miere sau brânzoaice cu mărar, pufoase și umplute fără zgârcenie.

Simțeam mirosurile de la poartă și foamea de care uitam în timpul zbenguielii de pe stradă sau din curți începea, pe loc, să ne ciupească de burtă și să ne grăbească pașii către casă, unde ne așteptau bunătățile.

Mâncam cu poftă și bucurie, fără stinghereli precum cele pe care le avem azi, ca adulți, când fugim de carbohidrați și de prăjeli ca de naiba, perspectiva unor kilograme în plus fiindu-ne mai de speriat decât o nouă glaciațiune sau o iarnă nucleară.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Vă las aici și vouă rețeta bunicii de brânzoaice cu mărar verde, pentru momentele în care sentimentele de vinovăție vă scapă din strânsoare și vreți să vă faceți de cap, căci, nu-i așa, o dată nu moare nimeni.

Igrediente pentru 10-12 brânzoaice

Pentru aluat e nevoie de:

  • 500 g de făină
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu sau un plic de 10 grame de drojdie uscată/25 g drojdie umedă
  • o linguriță de sare
  • 75 g de iaurt gras de 10%
  • 3-4 linguri de ulei
  • 300-400 de mililitri de apă călduță

Pentru umplutură:

  • 800 g brânză de vaci grasă
  • 300 g telemea maturată de oaie
  • 4 ouă
  • două legături de mărar verde
  • opțional, un pahar de iaurt gras

Procedeu pentru aluat

Punem într-un castron făina, sarea, uleiul, iaurtul și bicarbonatul stins cu oțet. Turnăm apa călduță treptat, nu toată odată (s-ar putea să nu fie nevoie de toată cantitatea) și frământăm cu mâna până când obținem un aluat moale și elastic care se desprinde de mână.

Dacă îl facem cu bicarbonat, opțiune potrivită când ne grăbim și nu avem timp de așteptat, aluatul poate fi folosit pe loc. Dacă alegem varianta cu drojdie, trebuie lăsat cel puțin o oră la dospit.

Procedeu pentru umplutură

Amestecăm într-un vas brânza de vaci și telemeaua rasă, ouăle, și mărarul tocat – opțional, putem pune și un pahar de iaurt gras.

Când e gata aluatul, îl presărăm cu puțină făină și îi dăm forma unui sul pe care îl porționăm în 10-12 bile.

brânzoaica cu mărar verde

 

Întindem fiecare bilă cu sucitorul într-o formă rotundă, cu diametrul de aproximativ 10 centimetri. Pe jumătate din cercul obținut, punem un strat gros de umplutură, lăsând liber cam un centimetru din margine. Pliem peste umplutră cealaltă jumătate de aluat și lipimm bine marginile, ca să nu curgă brânza în tigaie când le prăjim.

brânzoaică

Într-o tigaie, încingem un deget de ulei și prăjim fiecare brânzoaică pe o parte și pe alta până se rumenește.

Veți vedea cum în contact cu căldura, aluatul se umflă și devine pufos, iar pofta pune stăpânire pe voi, fugărind vinovăția în te miri ce ungher.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *