Salată de fasole boabe cu roșii, ardei copți și ceapă verde, cu vinegretă de ardei iuți
Deschide conserva, taie, amestecă și asezonează – asta e tot ce trebuie să faci pentru a pregăti acest fel de mâncare. Spală și lasă la scurs între 600 și 800 de grame de fasole boabe: între timp, pune într-un bol aproximativ 500 de grame de roșii tăiate, o ceapă verde feliată – mie îmi place să pun și partea verde a tulpinii – câteva măsline și un borcan de ardei copți (dacă vrei să-i faci tu, 2-3 ardei în funcție de mărime). Adaugă fasolea și amestecă bine.
Separat, prepară o vinegretă cu șase linguri de ulei de măsline extra virgin, sare, piper, câteva feliuțe de ardei iute și puțin oțet (dacă folosești ardei iuți murați, poți adăuga oțet de la ei). Împarte vinegreta în patru și pune porția pe care o iei la muncă într-un borcănel mic, separat de salată. Asezonează și amestecă bine chiar înainte de a mânca.
Opțional poți pune condimente după gust (cimbru, oregano, pătrunjel proaspăt etc).
Piept de curcan cu smochine și cușcuș
200 de grame de cușcuș integral transferă-le într-un recipient și adaugă aceeași cantitate de apă fierbinte, puțină sare și ulei. În aproximativ 15 minute, se va hidrata: afânează-l cu o furculiță și împarte-l în patru caserole. Taie aproximativ 600 de grame de piept de curcan sau altă carne, care ți-a rămas eventual din weekend, în bucăți mici și aproximativ opt smochine în sferturi. Dacă e carne proaspătă, asezoneaz-o cu sare și ierburi provensale (sau alte ierburi care îți plac) și pregătește o tigaie mare cu puțin ulei și unt. Sotează rapid smochinele la foc mare, scoate-le și adaugă carnea. Când capătă puțină culoare, pune din nou smochinele și un strop generos de vin. Lasă să se reducă și să se evapore timp de două-trei minute. Acum e gata pentru a fi împărțită peste cușcuș. Poți înlocui smochinele cu fructe precum piersica, pruna sau nectarina.
Rețetele sunt fiecare pentru 4 porții. Le poți însoți de o felie de pâine integrală prăjită.
Avantajele de a lua mâncarea la pachet
În primul rând vei economisi bani. Te vei pune la adăpost de tentațiile nesănătoase, precum covrigii sau merdeneaua. Vei putea realiza un fel de mâncare cât mai complet nutritiv. Vei utiliza produse de sezon. Și, nu în ultimul rând, va fi un prânz gustos, iar cantitatea de mâncare controlată. Nu vei pune în caserolă mai mult decât știi că ai nevoie să mănânci. Acest lucru te va ajută și în menținerea siluetei.
Mai multe rețete pentru prânzul de la birou, citește aici.